10 april 2019 door: T.Stegeman Opnieuw de bevrijding vieren in Oud Borne

Komend jaar, 2020, is het 75 jaar geleden dat Borne bevrijd werd. Na vijf jaar bezetting en onderdrukking kon de bevolking eindelijk weer vrij zijn. Dat moet een enorm gevoel van opluchting en blijdschap gegeven hebben in die tijd. De St. Belevingstheater Oorlog en Bevrijding wil dit gevoel nog een keer oproepen met een evenement dat op 3 april 2020 georganiseerd gaat worden tussen 18u en 21u in de oude kern van het dorp.  Op 10 tot 15 verschillende locaties worden delen van de bevrijding nagespeeld. Onlangs werd de stichting officieel opgericht in het Dorset, het voormalige gemeentehuis van de gemeente Borne.

Jos Brummelhuis, de regisseur die op dit moment nog heel erg druk is met de passiespelen, die komend weekend in première gaan in het Openluchttheater Hertme, zal straks het geheel regisseren. Het is de bedoeling dat er vijf thema's aan bod komen. Zowel het leven van voor de oorlog, als dat ten tijde van de bezetting worden in beeld gebracht. Evenals het verzet, de vreselijke gebeurtenissen in Huize Lidwina, het krijgt allemaal een plek in het theater. ''We willen de sfeer van toen weer terughalen, alles moet opnieuw beleefd worden!'' verklaart Jan Matel. Hij is initiatiefnemer en voorzitter van de nieuwe stichting die verder bestaat uit Wilma Schutten-Vos (secretaris), Dick Ellenbroek (penningmeester), Herman Ellenbroek, Bernadet Wieffer, Nienke Westerhof en Theo Lassche.

Oud Borne is een plek waar veel gebeurd is in de oorlog. Veel Joden leefden, woonden en werkten hier. De Stolpersteine die op diverse plekken geplaatst zijn herinneren nog aan deze dorpsgenoten. Bovendien is deze oude kern van Borne bij uitstek geschikt om een belevingstheater goed tot zijn recht te laten komen. ''Dat ervaren we steeds weer tijdens Borne op z'n Best en Beleef Kerstmis in Oud Borne, dat ook dit jaar weer plaats vindt'', vult Wilma aan. Oud Borne wordt geheel in stijl aangekleed. Alle auto's moeten verdwijnen, er komen oldtimers uit die tijd voor terug. Tanks rijden door de straten en de muziek uit de jaren 40 en 50 klinkt door de luidsprekers. Langs het parcours komen grote decorstukken met beelden uit de oorlog. ''Het wordt echt een ''Sperrgebiet''. We laten de tijd van toen weer herbeleven!''  Er wordt zelfs een nieuwe bevrijdingskrant uitgegeven naar voorbeeld van de oranje krant die de Bornse Courant direct na de bevrijding uitgaf.  Het publiek kan via een aangegeven route langs de verschillende locaties wandelen. De weergave van de bevrijding moet plaats vinden op het plein voor de Villa Elisabeth, dat in dit tijd in gebruik was als gemeentehuis. Op de parkeerplaats ernaast komt een grote feesttent waar het afsluitende bevrijdingsfeest plaats moet vinden.

Zo zijn er nog veel meer ideetjes, maar alles moet nog uitgewerkt worden. Er is inmiddels een heel projectplan opgezet met daarbij een begroting. Een deel wordt gesubsidieerd, maar er is meer geld nodig. Daarvoor worden acties opgezet waaronder een bevrijdingsmaaltijd. ''Voor een bepaald bedrag kunnen mensen deelnemen aan dit diner dat eveneens gerelateerd is aan de tijd van toen.  Er zit een extra bedrag in dat bedoeld is om ons initiatief sponsoren'', licht Matel toe.

Het belevingstheater maakt deel uit van een aantal activiteiten die opgezet worden om te herdenken dat Borne 75 jaar geleden bevrijd werd. Zo hebben de Heemkundevereniging, de Bornse Synagoge en het Bussemakerhuis al de handen ineen geslagen om samen in de week voorafgaand aan 4 en 5 mei activiteiten op te zetten en aan de viering van 5 mei wordt eveneens druk gewerkt. Borne gaat de 75ste verjaardag van de bevrijding groots vieren!  A.H.