1 mei 2019 door: T.Stegeman Hobbyquilten leidt tot Iris Creatief

Schitterende quilts sieren de wanden. Producten van urenlang handwerken. Drie lagen op elkaar, kleine stukjes stof, precies op elkaar afgestemd, die allemaal met kleine steekjes vast gezet worden, soms zelfs met hier en daar een kralenversiering.

''Een uit de hand gelopen hobby'', noemt Desiree Guit het. Inmiddels heeft ze een eigen quilt atelier opgezet, Iris Creatief waar dagelijks groepen vrouwen bezig zijn met deze vorm van handwerken. De deuren gaan open voor het publiek op 3 en 4 mei. Belangstellenden zijn welkom om een kijkje te nemen.

Ze is al bijna twintig jaar geheel in de ban van het quilten. Meestal heeft ze meerdere doeken onder handen waar ze aan werkt. ''Ik ben ooit begonnen aan een cursus quilten en was meteen verrukt. Je werkt in een groepje, doet ideetjes op en hebt tevens een gezellige ontspanning'', vertelt ze. Ze ontwikkelde zich verder en werd tevens steeds nieuwsgieriger, naar de geschiedenis van het quilten, naar de verschillende materialen die ervoor gebruikt worden, maar ook naar wat er nog meer te leren was op dit terrein. Dit bracht haar ertoe om zelf een atelier met winkel op te zetten.

Naast haar woning aan het Vedergras was nog voldoende ruimte voor een aanbouw en hier kon Desiree haar droom realiseren.

''Het is niet erg groot, maar ik heb me gespecialiseerd in een bepaald kleurenspectrum. Je kunt niet alles in huis hebben, maar deze collectie is vrij compleet. Mensen die iets anders zoeken, verwijs ik graag door naar collega's, die hier in de buurt zitten.''

Inmiddels heeft Desiree de steun gekregen van Gea, Henriet en Sylvia, die haar helpen bij het begeleiden van de groepen.

''We bieden diverse cursussen en workshops aan, zowel voor beginners als voor gevorderden. Belangstellenden zijn altijd welkom om een les mee te maken en te bekijken of je het leuk vindt.

Een kleine quilt behoort ook tot de mogelijkheden!'' Het doorgeven van het vak staat bij de dames voorop. De oude techniek moet bewaard blijven.

Nagenoeg elke dag is er een groep dames aanwezig in het atelier. Waaronder een groep vrouwen die ooit in het Bussemakerhuis kwam. ''De leden zijn al geruime tijd bij elkaar en komen hier ook voor de sfeer. Het huiskamergevoel vinden wij heel belangrijk. Zo is er ook een groep die samen aan één grote quilt werkt. Ieder maakt een onderdeel en straks wordt alles aan elkaar gezet en ontstaat de grote quilt. Zo komen er ook losse groepen die de techniek een keertje willen uitproberen of aan een eigen quilt willen werken. In ons atelier is niemand iets verplicht!''''

Desiree en haar team gaan bovendien telkens op zoek naar nieuwe ontwerpen. Zo werd onlangs een mooi exemplaar ontdekt in Australië. ''Daarvoor kopen we dan alle benodigdheden in en stellen we pakketten samen. In oktober gaan we van start met de cursus hiervoor.''

Tijdens de Open Dagen worden er diverse workshops gegeven en is er tevens een expositie van quilt te zien. Iris Creatief is te vinden aan het Vedergras 74. De Open Dagen zijn op vrijdag 3 mei van 11 tot 17u en op zaterdag 4 mei van 10 tot 18u. A.H.