1 mei 2019 door: T.Stegeman Initiatieven voor en door inwoners

Sinds medio vorige week ligt er op de binnenplaats van het appartementencomplex De Wanne in de Stroom Esch een opvallende tegel, met de bij als symbool van Borne. De tegel markeert dat er iets bijzonders is gebeurd, voor en door de inwoners. Ze hebben naar een ontwerp van Esther Baart van de binnenplaats een aantrekkelijke binnentuin gemaakt.

Wethouder Michel Kotteman en voorman civiel Twente Milieu Daan Wevers plaatsten de tegel in het bijzijn van Agnes Borggreve van het wijkcomité De Wanne/Dorsmolen, de ontwerpster, Gerdianne Mekelenkamp van Borne Werkt! en Marijke Adams van wijkcoördinatie (zie foto). "Hiermee laten we zien wat er in Borne op het gebied van burgerinitiatieven gebeurt", had Kotteman kort daarvoor in een 'alternatief persgesprek' gezegd. "En het is een antwoord op een eerder gestelde vraag van de gemeenteraad wat er zo daadwerkelijk als uitvloeisel van MijnBorne2030 plaatsvindt."

Initiatievenkaart

Op een 'initiatievenkaart' die sinds kort te vinden is op MijnBorneInitiatief.nl, zijn al 50 initiatieven die gedragen worden door inwoners te zien. De bedoeling is dat dat aantal gestaag groeit. "Zie de kaart die nog lang niet volledig is, als voorbeeld en als aansporing", zegt Kotteman die onder de indruk is, aangenaam verrast door de vele goede initiatieven. De kaart rubriceert de categorieën groen en spelen, ontmoeten, elkaar helpen, duurzaamheid, veiligheid en Borne waakt. Vaak zijn die rubrieken met elkaar verbonden, zoals groen en spelen, ontmoeten en elkaar helpen. Alleen de categorie groen en spelen krijgt een 'bijtjestegel', waarmee aangegeven wordt dat er afspraken zijn gemaakt tussen bewoners en Twente Milieu.

Wie met een idee samen met anderen aan de slag wil, kan contact opnemen met Marijke Adams die te bereiken is via wijkcoördinatie@kulturhusborne.nl. Voor ondersteuning en een stappenplan. "Noem het faciliteren. Het is verder aan de inwoners zelf." Let wel: het moet gaan om niet-commerciële ideeën.