8 mei 2019 door: T.Stegeman En toen werd het stil

Vanaf het balkon van het Dorset werd The Last Post geblazen. Het was stil in het dorp, alle belangstellenden stonden ingetogen bij elkaar, ieder met zijn eigen gedachten. Alleen de klokken die met hun slagen meedeelden dat het acht uur was, verstoorden deze stilte.

Bij het monument voor de gevallenen werden vervolgens kransen gelegd, voor hen die hun leven lieten voor onze vrijheid. In de Tweede Wereldoorlog, tijdens de bevrijding of daarna in andere landen waar de inzet van Nederlandse militairen noodzakelijk was. Waarnemend burgemeester van den Hengel en loco burgemeester Mulder legden een krans, evenals leden van het verzet en veteranen.

De herdenking was geheel volgens traditie begonnen bij het monument tegenover het station aan de Parallelweg.

Hier werden als eerste bloemen gelegd. Vervolgens werd de Joodse Begraafplaats bezocht aan de Twijnerstraat en ging het verder naar Hertme en het herdenkingsmonument aan de Mekkelhorstweg. In Zenderen kwamen bewoners en leden van Keep them Rolling bijeen bij het monument op de Elhorst/Vloedbeld. Overal werden bloemen gelegd en stil gestaan bij de oorlogsslachtoffers.

Om 19u volgde een herdenkingsdienst in de Oude Kerk waarna de Herdenking bij het oorlogsmonument voor het Dorset volgde. Het Stedelijk Orkest speelde passende muziek en eindigde met het Wilhelmus, geheel volgens traditie. Even stilstaan…

Het was stil in het dorp, alle belangstellenden stonden ingetogen bij elkaar, ieder met zijn eigen gedachten. Alleen de klokken van de Oude Kerk die met hun slagen meedeelden dat het acht uur was, verstoorden deze stilte.

Bij het monument voor de gevallenen werden vervolgens kransen gelegd, voor hen die hun leven lieten voor onze vrijheid. In de Tweede Wereldoorlog, tijdens de bevrijding of daarna in andere landen waar de inzet van Nederlandse militairen noodzakelijk was. Burgemeester R.Welten en zijn echtgenote legden een krans, evenals leden van het verzet en veteranen. Zij werden vergezeld door twee jonge ambassadeurs van de vrijheid. Vertegenwoordigers van het Oranje Comité, de Raad van Kerken en de gemeenteraad legden eveneens bloemen.

De herdenking was geheel volgens traditie begonnen bij het monument tegenover het station aan de Parallelweg.