15 mei 2019 door: T.Stegeman Banana-awards voor drie Bornse supermarkten

In het kader van de fairtrade week werd afgelopen vrijdag aan drie Bornse supermarkten de "Banana award" uitgereikt door leden van de werkgroep van de Fairtrade gemeente Borne.

Deze actie is een campagne van de landelijke fairtrade gemeenten voor supermarkten waarin alleen fairtrade bananen worden verkocht in een fairtrade gemeente. Borne is zo'n fairtrade gemeente en daarom mochten medewerkers van PULS Robert Wallerbosch, PLUS Huls van den Nieuwboer en Sindron Zenderen de award in ontvangst nemen. In 1996 werden de eerste fairtrade bananen aangevoerd en verkocht. Het was 2010 toen de PLUS alle andere bananen de deur uit deed en alleen nog fairtrade bananen verkocht. De Spar volgde in 2012, waarna nog meerdere winkelketens zouden volgen. Dat de verkoop van fairtrade bananen een enorme vlucht heeft genomen blijkt wel uit het feit er in 2017 nog maar drieëntwintig mijloen kilo fairtrade bananen werden verkocht, en dit in 2018 al was opgelopen naar achtendertig miljoen. Fairtrade helpt boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden een betere plek te verwerven in de handelsketen, zodat ze kunnen leven van hun werk en kunnen investeren in een toekomst.