22 mei 2019 door: T.Stegeman Uniek jubileum Miep Blenke ‘vijftig jaar handbalscheidsrechter’

In gesprek met Miep Blenke valt meteen het enthousiasme op wanneer zij het heeft over handbal, Borhave en natuurlijk het fluiten bij handbalwedstrijden. Die passie moet er ook wel zijn, anders houd je het geen 50 jaar vol.

In de pauze van de belangrijke wedstrijd tussen DSVD en Borhave, om handhaving in de Eredivisie handbal, werd ze door een vertegenwoordiger van het Nederlands Handbal Verbond verrast met een bloemetje en een trofee voor 50 jaar bondsscheidsrechter. Zij was de eerste vrouwelijke scheidsrechteren in Twente en nu de eerste die deze mijlpaal bereikt heeft. "En dat zal ook nog wel even zo blijven, want op dit moment is de volgende vrouw 25 jaar scheidsrechter."

Deze wedstrijd was ook op een andere manier speciaal voor haar omdat de tegenstander van Borhave, DSVD, de club is waar ze is begonnen. Ze is geboren in Deurningen. "Dat is een dorp waar je als meisje gaat handballen en als jongen gaat voetballen bij DSVD. Een derde mogelijkheid was het zangkoor, maar daar leende mijn stem zich niet voor", aldus Miep Blenke. Ze speelde daar vele jaren als keepster in het eerste team, en later bij Borhave, maar moest hiermee door een zware knieblessure stoppen. Ook bij DSVD was ze al vroeg actief als scheidsrechter bij jeugdteams. Na haar blessure is ze zich hier helemaal op toe gaan leggen. Het is haar passie geworden. DSVD heeft nog altijd een speciaal plekje in haar hart en ze bezoekt ook nog regelmatig wedstrijden van deze ploeg. Op haar achtentwintigste verhuisde ze naar Borne waar Borhave haar clubje werd en waar ze in de loop der tijd vele functies vervulde of nog vervuld. Miep Blenke is nog steeds algemeen secretaris en wedstrijdsecretaris, staat ze aan de kassa bij thuiswedstrijden van het eerste, heeft ze de contacten met de bond en de gemeente over het wedstrijdschema, enz. Twee avonden in de week zie je haar nog met veel plezier achter de bar in 't Wooldrik.

Miep Blenke werd in 2010 gehuldigd in verband met haar veertigjarig jubileum door het NHV. Ze meende dan ook zelf pas volgend jaar haar vijftigjarig jubileum te kunnen vieren. "Het was voor mij zelfs een extra motivatie om nog zeker een jaar door te gaan, maar achteraf bleek dat ik me al op m'n zeventiende had aangemeld voor de cursus voor het landelijk diploma van bondsscheidsrechter, aldus Miep Blenke. "Of ik nu goed of slecht fluit, ik ben in ieder geval altijd consequent en nooit partijdig."

​​​​​​​Miep Blenke heeft het aantal keren dat ze een wedstrijd leidt wel iets minder gemaakt maar fluit nog steeds twee keer in een weekend. Ook is ze nog scheidsrechter bij het schoolhandbal, ook in het voortgezet onderwijs, en bij de Nederlandse Kampioenschappen schoolhandbal in Arnhem. "Problemen als scheidsrechter heb ik eigenlijk nooit gekend, nou ja één keer dan. Het is al weer ruim 20 jaar geleden dat ik een handballer een rode kaart gaf die daarop weigerde het veld te verlaten. Er restte mij niets anders dan de wedstrijd te staken en dit aan de bond door te geven. Hij kreeg hiervoor en boete en een schorsing van zes wedstrijden. Ik ben hem later nog een keer tegengekomen toen hij zelf scheidsrechter was. Hij floot erbarmelijk slecht en toen ik hem daarop wees herkende hij mij en liep hij rood aan." "Was ik er eerst elke dag mee bezig, tegenwoordig ben ik twee avonden in de week thuis."

"ik ga nog altijd met veel plezier naar de wedstijden toe, al heb ik bond wel doorgegeven dat ik niet verder meer wil reizen dag 50 kilometer.

Miep Blenke is ook nog regiocontactpersoon scheidsrechteren voor de bond. Ze zorgt er voor dat alle wedstrijden in het weekend door een scheidsrechter bemand wordt. "Er is een tekort aan scheidsrechters en ik ben er trots op dat we er dit jaar 15 verenigingsscheidsrechter bij hebben gekregen. Hopelijk beleven zij er net zoveel plezier aan als ik en stromen er enkelen door naar bondsscheidsrechter." Ze stuurt beoordelaars aan om examens af te nemen voor scheidsrechters.

Miep Blenke denkt er nog niet aan stoppen en wil zolang haar lichaam dat toelaat doorgaan met haar hobby/passie.

"ik ga nog altijd met veel plezier naar de wedsoijden toe, al heb ik bond wel doorgegeven dat ik niet verder meer wil reizen dag 50 kilometer.

Miep Blende is ook nog regiocontactpersoon scheidrechteren voor de bond. Ze zorgt er voor dat alle wedstrijde in het weekend door een scheidsrechter bemand wordt. "Er is een tekort aan scheidrechters en ik ben er trots op dat we er dit jaar 15 verenigingsscheidsrechter bij hebben gekregen. Hopenlijk beleven zij er net zoveel plezier aan als ik en stromen er enkelen door naar bondsscheidsrechter."