29 mei 2019 door: T.Stegeman Wereldberoemde componist/dirigent naar Borne

Mark Bergboer, de dirigent van de Bornse Harmonie was er al 10 jaar mee bezig om de wereldberoemde componist/dirigent Johan de Meij naar de jaarlijkse workshop van de Bornse Harmonie te halen. Tijdens het eerste telefonische gesprek dat hij voerde met de componist probeerde hij hem over te halen om naar Borne te komen. "Ik wist toen nog niet dat De Meij niet meer in Nederland woonde, maar verhuisd was naar New York. Dat was dus financieel onhaalbaar door vooral de reis- en verblijfkosten. Ik ben echter contact blijven houden met De Meij en heb hem twee jaar geleden ontmoet." Toen bekend werd dat de componist dit jaar naar Nederland zou komen werd meteen contact gezocht en de afspraak gemaakt dat hij een workshop zal geven in het Kulturhus op zaterdag 8 juni. Voorzitter Paul Homan en dirigent Mark Bergboer zijn maar wat trots dat het hun gelukt is deze wereldberoemde man naar Borne te halen. Ze maken de vergelijking met wat Messi is in de voetbalwereld is Johan de Meij in hun muzikale wereld. Hij schrijft heel veel stukken voor harmonie-orkesten en staat al 25 jaar aan de top van de wereld.

Tien jaar geleden is de Bornse Harmonie begonnen met workshops. De workshop van dit jaar is op 8 juni in het Kulturhus en begint om 13.00 uur. De workshop wordt om ± 19.00 uur afgesloten met een miniconcert. De workshop is eigenlijk maar een klein deel van wat de harmonie allemaal doet. Ze geven het hele jaar door verschillende concerten, maar deze workshop is wel heel bijzonder. Het aantal gastspelers dat zich kon opgeven voor de workshop werd geschat op 25 waardoor het orkest uit 75 spelers zou bestaan naast de 50 muzikanten van de Bornse Harmonie zelf. Dit werden er door de grote aantrekkingskracht van Johan de Meij maar liefst waardoor een orkest van 120 muzikanten ontstaat.

Toch is het thuis oefenen maar een onderdeel. Tijdens de workshop begrijp je pas wat de componist met zijn werk bedoelt en kan hij uitleggen hoe het stuk in elkaar steekt. Dan blijkt altijd dat het pas na enkele uren oefenen steeds mooier begint te klinken.

Leden van de Bornse Harmonie zijn al weken bezig met de voorbereiding van deze workshop. Denk alleen maar aan de bladmuziek die voor ieder instrument apart gekopieerd en verspreidt moet worden. Ook de gastspelers krijgen de muziek thuisgestuurd zodat ze de toch wel lastige muziek van een hoog niveau van de componist thuis alvast voor kunnen bereiden. De catering verzorgen voor 120 muzikanten is natuurlijk ook een hele klus. Een subsidie uit het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft deze workshop mede mogelijk gemaakt.

Marcel Bergboer: "een harmonie wordt vaak geassocieerd met hoempa en marsoptredens, maar er is veel meer. Je kan popmuziek spelen en lichte muziek, een musical en klassiek. Er is een band, waarin ik zelf ook speel, die regelmatig optreedt. Het is heel veelzijdig."

"We werken als Bornse Harmonie samen met de muziekschool waar de kinderen de lessen volgen. Het mooie van deze samenwerking is dat ze al na een half jaar les bij ons in het beginnersorkest mee kunnen spelen, aldus Paul Homan" "Het mooiste van muziek maken is het samen spelen. Als je alleen maar thuis oefent is de kans groot dat de lol er af gaat."

Het beloofd een geweldige dag te worden met een éénmalige kans voor de muzikanten met een dergelijke beroemdheid te kunnen musiceren.