7 juni 2019 door: T.Stegeman Aan het werk komen en blijven

Borne grijpt gretig kansen aan om zaken als inburgeren en aan het werk komen en blijven te verbeteren. Het vraag om deelname aan een pilot, het duikt in nieuwe beleidsregels en het doet mee aan een speciaal fonds.
We haken in op (nieuwe) mogelijkheden, is wethouder Michel Kottemans verhaal is het persgesprek.


Er ligt bij het Rijk een aanvraag van Hengelo, Borne en Haaksbergen voor een subsidie voor taalverwerving gecombineerd met wat heet ‘begeleiding naar werk en participatie’. Integreren en aan het werk gaan moeten ‘duaal’ samenlopen.
Het past in de move van de landelijke overheid om dit over te laten aan de gemeenten. Die dan weer de regie over inburgeren krijgen.
Met welk budget, is nog de vraag. “Zeker is dat we met die subsidie meer kunnen doen”, stelt Kotteman.
Aan het werk, daar draait het om. Ook voor ‘nuggers’, niet-uitkeringsgerechtigden. Beleidsregels en faciliteiten worden aangepast voor mensen die geen werk hebben maar door het inkomen van de partner ook geen recht op een uitkering hebben.
En dan is er nog een Twents Fonds Vakmanschap’. Er is al mee proefgedraaid. Het leverde in Borne vier scholingsvouchers op, elk ter waarde van 5.000 euro. Overheid, ondernemers en onderwijs werken samen.

Mooi voorbeeld
Dat doen ze voor  werkenden, ZZP’ers en werkzoekenden die zich om-, her- of bijscholen tot en met MBO-niveau 4.
“Dit is een mooi voorbeeld van de Agenda van Twente”, benadrukt Kotteman. Er is voor vier jaar ruim 12 miljoen euro beschikbaar. Mede ook dank zij bijdragen van Europa, Rijk en provincie.

Krant
Kotteman kondigt overigens aan dat de gemeente werkt aan een soort ‘zorgkrant’ waarin alle mogelijkheden  voor noem het maar ‘werken aan werk’ op een rijtje staan. Ook dichtbij, met Thuis in Borne en Borne werkt.
(Zie ook het filmpje van RTV Borne over ‘even napraten’ na het persgesprek.)