12 juni 2019 door: T.Stegeman Baartman voelt zich op zijn plaats

Hij voelt zich als een spin in het web, breidt zijn netwerk steeds verder uit en bruist van nieuwe ideeën. ‘’Deze baan is nog mooier dan ik gedacht had!’’

Zijn agenda zit tjokvol, maar toch weet hij tijd te vinden voor een gesprek met de Bornse Courant en RTV Borne. Op de bovenste verdieping van het gemeentehuis vertelt hij enthousiast over zijn eerste ervaringen van de afgelopen maanden. De meeste tijd heeft hij gestoken in het kennismaken met mensen uit de diverse geledingen waarmee hij te maken krijgt. Met ondernemers, maar ook met Regio Twente en met Provinciale Staten. Het is inmiddels een heel netwerk geworden. Dat kost uiteraard veel tijd, maar de nieuwe dorpsmanager vindt dit een noodzakelijke investering.

‘’Korte lijntjes werken nu eenmaal beter, ook hier op het gemeentehuis. Ik ben immers de schakel tussen ondernemers en de gemeente’’. Baartman is geen onbekende in het Bornse. Als geboren en getogen Bornenaar heeft hij in het verleden zijn stempel al gedrukt op de Melbuulndagen en binnen de voetbalvereniging Neo. De functie van dorpsmanager is hem dan ook op het lijf geschreven. ‘’Mensen enthousiasmeren en activeren is helemaal mijn ding, dan voel ik mij op mijn best.’’ Zo is hij al in contact geweest met makelaars om te praten over de leegstand in het winkelcentrum. ‘’Betrokken ondernemers die panden bezitten in de kern zorgen zo gauw mogelijk dat deze weer gevuld zijn, maar vastgoedeigenaren van buiten kijken alleen naar inkomsten. Daar moet iets veranderen.’’

Centrumvoucher

Baartman ziet voordelen in een compact centrum en wil ondernemers lokken. Hiervoor is onder meer samen met de Provincie de Centrumvoucher bedacht. Voor een goed idee kan men 2500 euro verdienen. Voorwaarde is wel dat het te realiseren moet zijn!’’ Heel content is de dorpsmanager met de verkoop van het pand waarin de bloemenzaak La Fleur gevestigd was. ‘’In dit pand worden twee winkelunits gerealiseerd met daarboven appartementen.’’

Hij heeft verder al contact gehad met omwonenden en belangstellenden omtrent de ontwikkeling van de Grotestraat en de Oude Almeloseweg. De voormalige Eschschool staat leeg, Aveleijn heeft belangstelling, maar het moet allemaal wel passen binnen een plan. Een vervolgbijeenkomst stond daarom op 13 juni op de rol.

Roefeldag

Ook voor startende ondernemers is er in Midden Twente een prijs te winnen. Wat dat betreft scoort Borne goed. Al een paar jaar achter elkaar werd deze geldprijs door een Bornse ondernemer in de wacht gesleept. Inmiddels is de aanmelding voor de volgende race alweer in gang gezet. Baartman heeft veel lof voor de sectie Detail binnen de BBO. ‘’Een actieve groep, die veel aan de weg timmert!’’ Dat is wat minder op de industrieterreinen Molenkamp en Veldkamp. Daar is nog winst te behalen en daarvoor wil hij zich sterk maken. De eerste activiteit staat al op 28 juni. Een Roefeldag voor leden van de gemeenteraad. Die kunnen dan een aantal bedrijven bezoeken en kennis maken.

Een andere belangrijke ontwikkeling is de installatie van de ‘’noodapp’’. ‘’In geval van diefstal, overlast of zelfs bedreiging kunnen ondernemers elkaar waarschuwen’’, legt Ruben uit. ‘’Zo’n app waarschuwt niet alleen, maar kan ook preventief erg goed werken.’’ Inmiddels zijn 120 ondernemers aangesloten. ‘’Borne is een aantrekkelijk dorp, waar het goed toeven is, dat moeten we zo houden! Veiligheid is daarbij een belangrijk item.’’

Tot slot wil Baartman nog even het boekje ‘’De loop van Borne’’ onder de aandacht brengen.

Een boekwerkje waarin onder meer vier wandelroutes vermeld staan. Die beslaan het centrum, Oud Borne, Hertme en Zenderen. Ondernemers kregen tevens gelegenheid zich te presenteren en dit is ook veelvuldig gebeurd. Het boekje is bij de VVV en bij de ondernemers verkrijgbaar voor 4,95 euro.

Bovendien vermeld hij nog even terloops de Specialcar koopzondag op 23 mei. ‘’Een koopzondag met een show van oldtimers, klassiekers en bijzondere auto’s. We zijn al druk bezig om bezitters van een bijzonder model te benaderen. Dit hoeven per definitie geen oude auto’s te zijn, het gaat om het unieke aspect. We verwachten er veel van!’’