26 juni 2019 door: T.Stegeman Knallend Schuttersfeest in Zenderen

Het kan, het kon niet uitblijven. Het bleef niet uit. Na dik een uur en nog wat minuten, na het openingsschot van dominee Johan Meier, sneuvelde de Aufrany, de aasgier die voornamelijk in Zuid-Europa voorkomt. Hij sneuvelde als mikpunt van en voor de 36-jarige Bornse Schutters Vereniging naast het Theehuis De Karmeliet in Zenderen. Daar werd zaterdagmiddag het jaarlijkse Koningsschieten gehouden. Zoals het daarop volgende Keizersschieten één keer per drie jaar gebeurt, speciaal voor de (ex-)koningen.

Eerst schieten alle schutters op alfabetische volgorde. Die zichzelf al een keer tot koning hebben geschoten trekken zich op een bepaald moment terug. Deze keer bleven zes mannen die ook wel tot koning ‘gekroond’ willen worden over, voor een soort finale. Olaf Boers gaf uiteindelijk het genadeschot van de eigenlijk al tot flarden geschoten vogel.

Uw verslaggever legde de maker van de vogel, Jan de Jong, in de mond dat-ie vast wel een ‘zwakke plek’ in de vogel had ‘gemonteerd’. Er waren tóch nog vele tientallen schoten voor nodig om die plek te raken.

Door de vele felicitaties die Boers ten deel vielen kreeg hij het pas echt warm. Hij en zijn vrouw wachten in de gelederen van de Bornse Schutters ook nog een koninklijke hommage.

(js)