3 juli 2019 door: T.Stegeman Honderd jaar maar wel bij de tijd

''Ach wat leuk, die heb ik nog nooit gezien!'' verklaarde Mevr. Boone-Maneschijn nadat ze van burgemeester Gerard van den Hengel haar eigen geboorteakte had gekregen. Op haar honderdste verjaardag bleek dit een van de mooiste cadeautjes. Mevr. Boone woont nog steeds zelfstandig en is heel erg bij de tijd. Computer, e-mail, het is voor haar de gewoonste zaak van de wereld. ‘’Ik heb vroeger een aantal jaren in Hengelo gewerkt op een makelaarskantoor als typiste. Ik ben nog steeds geïnteresseerd in huizen. Mag graag weten wat de vraagprijzen zijn. Dat volg ik graag op sites als Funda. Die interesse gaat nooit over!’’ Haar ogen glimmen van de pret. Eigenlijk vindt ze het niet zo bijzonder dat ze honderd jaar geworden is. Dat ging vanzelf, haar ouders en verdere familieleden zijn ook oud geworden. Maar ze vindt het wel erg jammer dat haar eigen kringetjes steeds kleiner wordt. ''Alles en iedereen om je heen valt weg, je blijft alleen over! Kunt met niemand meer over vroeger praten''. Ze haalt de schouders op, zo is het leven nu eenmaal. Hermien Maneschijn werd geboren tegenover het station, dichtbij de fabriek Spanjaard. Mien, zoals ze genoemd wordt,  is haar hele leven in Borne blijven wonen en heeft het er prima naar de zin. ‘’Het is een heel mooi dorp’’, vertrouwt ze Gerard van den Hengel bemoedigend toe, alsof ze hem wil overhalen om hier maar te blijven. ‘’Een prachtige plek om te wonen.’’ De burgemeester heeft niet alleen de geboorteakte maar ook nog een mand met lekkers en een boek over Borne mee gebracht. Ja Borne is veranderd in de loop der jaren. Met name het oude station mist ze. ‘’Dat was een mooi gebouw, heel jammer dat ze dat afgebroken hebben!’’ Maar ach Borne is nu ook nog mooi vindt ze.

In haar woning aan de Azelosestraat geniet ze nog zoveel als dat mogelijk is. Van het lezen van boeken en het oplossen van cryptogrammen. ‘’En soms kruip ik nog wel eens achter de naaimachine, want dat mag ik ook graag doen. Thuiszorg helpt haar en uiteraard haar zoon, schoondochter en dochter. Die wonen gelukkig allemaal in Borne, ze heeft ze in de buurt.  En dan heeft ze ook nog drie kleinkinderen en vijf achterkleinderen. Daar kan ze volop van genieten.

De verjaardag brengt veel drukte mee, daar kan ze niet zo tegen, want eigenlijk is ze veel alleen. Maar och voor deze keer moet dat kunnen! Later op dag volgde nog een feestje met familie en goede vrienden.   A.H.