3 juli 2019 door: T.Stegeman Altijd voor Oranje

Zodra er een toernooi voor Oranje aankomt gaan de slingers met vlaggetjes naar buiten. Geen EK of WK zonder oranje in de straat. Jan Temminck vindt het vanzelfsprekend dat de straat op die momenten oranje kleurt. Het hoort er gewoon bij is zijn overtuiging. Dat niet het hele dorp zich in het oranje dompelt, omdat het in dit geval over het vrouwenvoetbal gaat, vindt hij jammer. ‘’Het maakt voor mij geen enkel verschil. Oranje is Oranje. Deze vrouwen doen ook hun best en kijk eens hoe goed ze het doen!’’ roept hij uit. Al voordat de eerste wedstrijd gespeeld werd, hingen de slingers al door de straat. Het stukje parallel gelegen aan de Van Deinsestraat. Jan is als eerste buiten met zijn trap en samen met de buren wordt de straat versierd. Sommige vlaggetjes zijn vanwege de harde wind al enigszins gehavend, maar dat mag de pret niet drukken. ‘’We hebben al eens meerdere straten versierd. Dat was onder meer zo bij het WK voor de mannen. Tijdens de finale hadden we een grote tent opgezet en keken samen de wedstrijd. Helaas ging het toen mis. Dat was even een dompertje.’’  Door verliezen laat de Oranjesupporter zich echter niet uit het veld slaan. Zodra zich weer een toernooi aandient gaan de vlaggetjes weer in top en dat al zeker dertig jaar lang. Zelfs bij belangrijke schaatswedstrijden, zoals EK’s en WK’s.  Sven Kramer, Ireen Wust  en nu de Bornse Joy Beune zijn topfavoriet.  Jan is helemaal in de ban van oranje. De wedstrijden worden thuis voor de buis bekeken. Voor hem geen plek in het stadion. ‘’Ik zit net zo lief thuis in mijn gemakkelijke stoel met een lekker glaasje erbij. Oranje shirt aan uiteraard, dat is voor mij pas genieten.’’ Ooit heeft hij een vriendschappelijke wedstrijd van de oranje mannen bijgewoond, maar voor hem hoeft dat niet. ‘’Ik vind het prachtig om te zien hoe een stadion oranje kleurt tijdens wedstrijden. Ook nu bij de vrouwen. Dat is toch fantastisch! Naar mijn gevoel wordt het aantal supporters steeds meer en dat hebben deze vrouwen wel verdiend. Geweldig toch!’’ Jan volgt alle wedstrijden en hoopt dat de Oranje Leeuwinnen zo ver mogelijk komen. ‘’Ze voetballen steeds beter, net of ze meer zelfvertrouwen krijgen. Dat is een goede zaak!’’ Temminck hoopt dat de halve finale positief eindigt voor het Oranje elftal. De finale wordt eveneens in Lyon gespeeld. ‘’Ik ga ervan uit dat ze in de finale komen en mochten ze bovendien kampioen worden dan hebben de vlaggetjes hun werk goed gedaan. Daar doen we het voor!’’     A.H.