18 juli 2019 door: T.Stegeman Contact maken met een Cradle

Je hoort de golven van de zee en even later de wind die door de bomen waait. De geluiden komen uit een prachtig eivormig houten object dat op tafel ligt. Het is een Cradle(CRDL), een instrument dat wordt ingezet om gemakkelijker contact te maken met mensen die aan dementie lijden. ‘’Het is dikwijls moeilijk om een gesprek aan te knopen met een dementerend iemand, dit apparaat kan helpen. Ze herkennen wellicht geluiden en daar kun je dan samen over praten.’’ In groepjes wordt het instrument vervolgens uitgeprobeerd. In een kring zitten de deelnemers terwijl twee van hen een hand op het apparaat leggen en de andere elkaar de hand geven. ‘’Het werkt als kerstboomverlichting, de kring moet gesloten zijn, dan kan het apparaat zijn werk doen.’’ Het geluid van een locomotief vult de ruimte en even later het klingelen van de alarmbellen bij de overgang. ‘’Door de ander over de hand te wrijven of te tikken of zelfs een kleine beetje te knijpen verandert het geluid. Zo blijft de kring bestaan en kun je toch andere geluiden kiezen.’’ Er kan een keus gemaakt worden tussen onder meer stadse geluiden, huis-, tuin- en keukengeluiden, muziek, natuur en dieren. Dit hangt af van de interesse van degenen waarmee je het gesprek wilt aangaan. ‘’Het is zuiver bedoeld voor ondersteuning’’, verklaart Dinie Halkers, die het apparaat demonstreert. De Cradle kon aangekocht worden via fondsenwerving en is bedoeld om uitgeleend te worden. Vrijwilligers die hem gaan gebruiken krijgen vooraf een training. ‘’Veel mensen die lijden aan dementie hebben toch behoefte aan contact. Door het apparaat aan te raken maak je contact. Ook landelijk worden hiermee erg goede resultaten behaald.’’, licht Lenneke Herben toe. De deelnemers zijn enthousiast . ‘’Lijkt mij geweldig voor Oma, daar kan ik wel wat mee’’, zegt een mevrouw en haar buurvrouw verklaart: ‘’Ik heb een kleinzoon die autistisch is. Dit lijkt mij perfect, ik wil dat wel eens uitproberen’’. Ook een deelnemer wiens echtgenote dement is, ziet heil in het apparaat. Belangstellenden die meer informatie willen kunnen contact opnemen met Lenneke Herben, via l.herben@siztwente.nl A.H.