18 juli 2019 door: T.Stegeman Gezin Matavosjan mag blijven

De gezichten stralen en de ogen glinsteren. Eindelijk na negen lange jaren van leven tussen hoop en vrees, van verhuizen en onzekerheden, is dan nu het verlossende woord gesproken: ze mogen in Nederland blijven!

De familie Matavosjan kan het geluk niet op. ‘’Nu kunnen we aan onze toekomst denken!’’ verklaart dochter Rima(25). Ze werkt al geruime tijd als vrijwilligster in een kapsalon, maar krijgt binnenkort een heus contract. Er heerst blijdschap in het gezin, dat destijds uit Armenië vluchtte. Er komen koekjes op tafel en iedereen is blij. De jongste dochter Maryam(14) kwam in aanmerking voor het kinderpardon, het allerlaatste zo liet het parlement weten. En dat betekent dat ook de andere gezinsleden in Nederland mogen blijven. Vader, moeder, zoon Jurges(27), de beide dochters en oma. De 84-jarige vrouw heeft haar heup gebroken en is bedlegerig. Maryam gaat naar het Twickel College en volgt de opleiding TL/KBL. Haar vader kwam naar school om haar het goede nieuws te vertellen. ‘’De volgende dag trakteerde de school op een ijsje en iedereen was blij voor mij!’’

Zr. Josephine van Amersfoort, bestuurslid van de St. Noodopvang uitgeprocedeerde Asielzoekers kan eveneens haar geluk niet op. ‘’Als stichting moeten we heel selectief te werk gaan en kunnen niet iedereen helpen. Dit gezin had onze steun heel hard nodig en wij zijn heel blij dat ze nu mogen blijven. De stress en de spanning waarmee deze mensen te maken krijgen is vreselijk.’’ De volgende stap is het zoeken naar een passende woning voor het gezin en vervolgens begeleiden in de Nederlandse samenleving. Weg uit het grote huis aan de Oonksweg. ‘’De nieuwe aanvragen liggen er al weer’’, vervolgt de zuster, die zich het lot van deze vluchtelingen enorm aantrekt. Het werk van de stichting blijkt nog steeds heel hard nodig. ‘’Zodra bekend werd dat dit gezin mocht blijven, werd er al weer aan onze deur geklopt. We moeten deze mensen niet in de anonimiteit laten verdwijnen, met alle nadelige gevolgen van dien. Door ze te helpen heb je er oog op, dat werkt veel beter.”

​​​​​​​A.H.