18 juli 2019 door: T.Stegeman Cheque voor Holocaust Namenmonument

Door Annemarie Haak

Een kleedjesmarkt met onder meer verkoop van eigen gemaakte werkjes hadden de leerlingen van groep 6 van basisschool de Vonder opgezet. Er waren taarten en cakes gebakken en tijdens de markt konden er pannenkoeken gegeten worden. Binnen een uur hadden de kinderen ruim 400 euro opgehaald.

Marieke Voerman is er een beetje stil van, zo geweldig vindt ze dit resultaat. Begin dit jaar startte ze een crowdfunding om geld in te zamelen voor de realisatie van een namenmonument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Holocaust. De Bornse Courant wijdde hier een artikel aan. Het gaat om een groot monument met daarop de namen van alle Joden die in de oorlog gedeporteerd en vermoord zijn. Een landelijke actie, die opgestart is door het Auschwitz-Comité. Het gaat in totaal om 102.000 namen. Dit monument komt aan het Weesperstraatplantsoen te staan in Amsterdam. Om alle Bornse Joden vermeld te krijgen, dit zijn er 74, moet een bedrag van 3700 euro op tafel gelegd worden. Per steen gaat dit 50 euro kosten.

‘’Mijn kinderen gaan naar basisschool de Vonder en een tijdje geleden heb ik de school een e-mail gestuurd met de vraag of men mee zou willen werken aan mijn actie. Omdat groep 6 in mei de Tweede Wereldoorlog en het lot van de Joden ging behandelen vonden de leerkrachten dat dit thema mooi aansloot op mijn crowdfunding, maar ik moest wel zelf iets komen vertellen’’. Om haar actie kracht bij te zetten vroeg ze Jo de Leeuw om hulp. Hij heeft zijn kinderjaren doorgebracht bij pleegouders en zo de oorlog overleefd. De oud Bornenaar ging graag op de uitnodiging in en vertelde zijn ervaringen aan de kinderen.

“Ze waren erg onder de indruk en wilden meteen helpen met de geldinzameling. Het idee voor een markt kwam uit de groep. Ze hebben verder alles zelf georganiseerd!’’

Marieke is bijzonder trots op de leerlingen. Met deze donatie stijgt haar bedrag tot boven de twee mille. De leerlingen hebben €474,64 ingezameld en de school heeft toegezegd ook nog een duit in het zakje te willen doen. Bovendien heeft de familievereniging Berith Salom een donatie toegezegd. Deze familievereniging is een van de oudste en grootste in Nederland. Ze bestaat uit afstammelingen van Salomon Jacob Spanjaard en zijn vrouw Sara David van Gelder, de stichters van de textielfabriek Spanjaard.

Marieke Voerman is heel hoopvol over het behalen van haar streefbedrag. Temeer omdat nu tevens groen licht gegeven is voor de bouw van het project. Geruime tijd was hierover onduidelijkheid vanwege bezwaren vanuit de omgeving van het Weesperstraatplantsoen, die het monument liever niet in hun buurt zagen. Maar het betreft hier wel het hart van het voormalige Joods Kwartier in Amsterdam, de meest doeltreffende locatie. Het monument bestaat uit grote bakstenen muren die van bovenaf gezien vier Hebreeuwse letters met de betekenis ‘’In Herinnering aan’’ weergeven. Het is ontworpen door de beroemde architect Daniel Libeskind.

‘’Er zijn inmiddels al een aantal gemeentes die hun donaties over gemaakt hebben. Het zou mooi als dat vanuit Borne ook zou kunnen’’. De initiatiefneemster ontdekte de actie op internet en startte heel spontaan deze crowdfunding. ‘’Deze mensen mogen niet vergeten worden. Het gaat om onschuldige burgers die gewoon hier in ons midden geleefd en gewerkt hebben, ze hadden niets misdaan!’’

De gemeente Amsterdam gaat 3 miljoen euro bijdragen. Ook zal de stad zorg dragen voor het beheer en onderhoud van het monument. Het Auschwitz Comité is voor de overige financiering in gesprek met diverse vertegenwoordigers van het Nederlands bedrijfsleven, alsmede met enkele belangrijke fondsen. Daarnaast zijn er steeds meer gemeenten die bijdragen. Nu de realisatie van het project dichterbij komt, hoopt ze dat ze voldoende middelen bij elkaar krijgt om ook de Bornse Joden een plekje te kunnen geven.

Wilt u de crowdfundactie van Marieke Voerman-Peeters steunen, dan kunt u doneren op: NL29Trio2019415259 tnv m.voerman-peeters tbv holocaustmonument.

Ook is het mogelijk om via de website www.holocaustnamenmonument.nl namen te adopteren. Voor een impressie of meer informatie kan aangeklikt worden op: www.holocaustnamenmonument.nl/nl/home/