7 augustus 2019 door: T.Stegeman Aivin Gast doet ontdekking van zijn leven

Hij was al dolgelukkig dat hij mee mocht naar Spanje om daar met een groep archeologisch onderzoek te doen. Maar dat uitgerekend hij als 19 jarige student een mega ontdekking zou doen, was ongekend.

 

Aivin Gast studeert Klassieke Oudheid en oude geschiedenis aan de universiteit van het Engelse Oxford.  Als enige niet-Spaanse sprekende mocht hij mee met een internationale groep studenten naar het Spaanse Los Banales bij Unicastillo in het oosten van Spanje. ‘’Het is een enorm project waar al sinds 2009 aan gewerkt wordt om mee te werken aan de opgravingen. Samen met studenten uit Italie en Mexico en Zuid Amerika kregen we een segment aangewezen waar me moesten gaan zoeken.’’, vertelt hij. Urenlang werd er onder de brandende zon in de grond gewroet, totdat hij opeens iets zag glinsteren. ‘’In eerste instantie dacht ik dat het iets moderns was, dat iemand verloren had, maar al gauw drong het tot me door dat het iets bijzonders moest zijn.’’ De overige archeologen en studenten kwamen kijken en meteen raakte men opgewonden. Dit was goud!! ‘’Heel voorzichtig hebben we het vervolgens uitgegraven en toen zagen we dat het een deel van een oorbel was. Uit de Romeinse tijd, dus heel erg oud! Het was de vondst van de dag!’’

Aan de reactie van de archeologen zag de Bornenaar dat het echt een hele bijzondere vondst was. Niet iets wat regelmatig bloot gelegd wordt. ‘’Het meeste dat je opgraaft zijn potscherven, sieraden zijn überhaupt zeldzaam!’’  Het kleinood is inmiddels naar een specialist gebracht die het verder gaat onderzoeken. Waarschijnlijk krijgt het een plek in het museum dat in de buurt van de opgraving wordt gebouwd. Evenals een deel van een sluitingsspeld en een voetstuk van een Romeinse pot die hij ook uit het zand bevrijdde. Aivin besefte eerst niet dat hij een bijzondere vondst gedaan had en dat het zelfs in de media gemeld werd. Dat overviel hem wel, maar nu kan hij wel genieten van alle aandacht en is vast van plan komend jaar opnieuw naar het zonnige Spanje af te reizen om verder onderzoek te doen.

Momenteel is hij even thuis, de reis naar Spanje zit erop en de universiteit in Oxford heeft zomervakantie. Zijn familie is eveneens trots. Dat Aivin over bijzondere talenten beschikt, is bij hen al wel bekend. Dat werd al duidelijk op basisschool de Regenboog, (nu Het Prisma geheten). Vandaaruit studeerde hij verder aan het Bataafs Lyceum en ontdekte een voorliefde voor de oude talen Grieks en Latijn. Met name de literatuur trok hem aan. Studeren in het buitenland werd zijn ambitie en na het behalen van zijn diploma trok hij de stoute schoenen aan. Helaas werd hij bij drie Schotse universiteiten uitgeloot. ‘’Oxford leek mij een brug te ver, maar juist daar werd ik aangenomen!!’’ Daarmee werd zijn grootste wens vervuld. Het eerste jaar zit er inmiddels op en de jonge archeoloog is uitermate tevreden over deze start. ‘’Het was allemaal best spannend, maar ik vind het geweldig dat ik dit allemaal mee mag maken. Misschien dat ik de volgende keer wel weer iets bijzonders tegen kom!’’  A.H.