15 augustus 2019 door: T.Stegeman Ingrijpende verbouwing Dijkhuis aan de voorkant

De bewoners van De Bijenkorf zitten al heerlijk te genieten op het balkon. Het zonnetje schijnt, de temperatuur is aangenaam en onder de parasols is het goed toeven. De verbouwing aan de achterkant van het Dijkhuis is net klaar en de bewoners van de eerste verdieping hebben nu een groot balkon. ‘’Heerlijk!’’, zegt teamleidster Sylvia, ‘’dit hebben we echt al die jaren gemist!’’

 

De verpleegafdeling van het Dijkhuis wordt momenteel verbouwd. Zoals gezegd is de achterkant klaar en wordt na de bouwvak gestart met de voorkant, waar dezelfde ingrepen plaats vinden. Dat houdt onder meer in het vergroten van de huiskamer en het plaatsen van een nieuwe moderne keuken die van alle gemakken voorzien is. De huiskamer wordt eens zo groot en verbonden met de ernaast gelegen huiskamer door een riante moderne keuken in het midden. ‘’Er maken acht cliënten gebruik van de huiskamer, elke bewoner heeft daarnaast een eigen slaapkamer in een apart deel. . Het zijn eigenlijk allemaal kleine  woongemeenschappen’’, vult collega Claudia aan. Met het vergroten van de huiskamer tot zo’n 80 vierkante meter, ontstaat niet alleen meer ruimte, maar is ook meer gelegenheid voor complexere zorg. Mensen die bedlegerig zijn kunnen nu zonder problemen met hun bed in de gemeenschappelijke ruimte geplaatst worden en zo deelnemen aan het programma.  ‘’Daarnaast is er nu tevens ruimte voor loungesetjes, zodat cliënten met hun partner gezellig bij elkaar kunnen zitten, daar was tot nu geen ruimte voor.’’ De verwachting is dat de gehele verbouwing, die door bouwbedrijf Oude Wolbers gedaan wordt, eind november klaar zal zijn. ‘’Dan kunnen we Kerstmis in een grote ruimte vieren.’’

Maar voordat het zover is, zal het nog even behelpen worden. ‘’We wonen dan min of meer op de gangen, maar gelukkig is iedereen flexibel en werken we allemaal heel goed samen. Ons humeur blijft zonnig. Perfect!’’

Het Dijkhuis werd in 2008 opgeleverd, maar sindsdien is er veel veranderd op het gebied van de zorg. Daarom was de verbouwing noodzakelijk. Vanwege de extra gelden die beschikbaar kwamen voor verpleeghuizen konden bovendien meer mensen aangesteld worden. ‘’We konden hiermee 10 FTE’s invullen, wat neer komt op tien fulltime banen’’, haakt Jos van der Wal in. ‘’Daar zijn we heel erg blij mee!’’

Bij het aanstellen van nieuwe medewerkers werd vooral gekeken naar Welzijn. ‘’ Zo is er iemand aangesteld die toezicht houdt in de huiskamer en tevens leuke activiteiten met de cliënten doet.  Verder komt er een muziektherapeute en een bewegingstherapeute, mensen die extra ondersteuning verlenen, waardoor de verpleegkundigen zich op andere taken kunnen richten’’.

Het Dijkhuis heeft bovendien de beschikking over een grote groep jongeren, huiskamerassistenten. ‘’Jongelui vanaf 16 jaar die ’s middags tussen vijf en acht uur komen helpen met het eten of een wandelingetje maken of koffie rond brengen. Wij zetten ze in op tijden dat het erg druk is. Het zijn zeer gemotiveerde jongeren die hiervoor tevens betaald krijgen. Je moet het zien als bijbaantje!’’

Deze aanvulling van nieuwe mensen komt heel goed uit, het verlicht de werkdruk van het verzorgend personeel.

Gelukkig kan het Dijkhuis ook beschikken over een grote groep vrijwilligers die altijd bereid is om hand- en spandiensten te verlenen waar dat nodig mocht zijn. ‘’Daar zijn we heel erg trots op, we zouden ook niet meer zonder kunnen, want ze nemen ons zo ontzettend veel werk uit handen. Wat dat betreft merken we dat het Dijkhuis midden in de gemeenschap staat. Het huis is van Borne!’’ besluit van der Wal.