29 augustus 2019 door: T.Stegeman Verbouwing Kulturhus nagenoeg klaar

Door Annemarie Haak

 

De grote zaal is al klaar. De gloednieuwe rood gestoffeerde tribune is een absolute blikvanger. Degelijk gebouwd en met extra beenruimte zorgen de stoelen voortaan voor een comfortabele zit tijdens elke voorstelling. Het Filmhuis heeft de primeur. Op woensdag 4 september mag het publiek bij de start van het nieuwe filmseizoen plaats nemen in deze riante theaterzaal.

 

‘’We liggen op schema met de verbouwing’’, vertelt Frank Droste trots. ‘’Het ergste breekwerk is afgesloten, we zitten nu in de opbouwfase’’. Vakantie is er dit jaar bij in geschoten voor de directeur van het Kulturhus, die vrijwel dagelijks was in het gebouw te vinden was om de werkzaamheden te begeleiden. Een interne verbouwing die heel ingrijpend is geweest. ‘’Maar nu kunnen we de komende jaren weer vooruit!’’ Deze week starten veel verenigingen weer met hun clubavonden en activiteiten voor het komende seizoen, dat betekent dat er schoon gemaakt moet worden.  Het bouwstof is nog overal te vinden. ‘’Op 16 september beginnen we met de verhuizing van de bieb. De benedenverdieping is dan zover klaar dat er weer ingericht kan worden. Ook de VVV krijgt hier weer een plekje en we creëren een apart hoekje waar de vleugel kan staan. Die kan goed gebruikt worden tijdens optredens.’’  De foyer krijgt overigens ook een facelift. Binnenkort wordt de bar geplaatst die nu een heel eind de ruimte in komt. De plek waar voorheen de stamtafel stond, wordt nu ingericht als unit waar lunches en buffetten klaar gemaakt kunnen worden. De gloednieuwe voorgevel is eveneens een blikvanger. Grote schuifdeuren zorgen voor een perfecte doorgang. Bovendien sluiten de vloeren van de foyer en het buitenterras naadloos op elkaar aan. Dit vergroot de mogelijkheden bij activiteiten. De entree wordt voorzien van elektrische deuren en aangepast aan de voorgevel.

 

Eind september staat de totale oplevering op de rol. De officiële opening staat echter in december gepland. ‘’We willen eerste de zaken goed op orde hebben, dan kunnen we ons richten op de opening, want na zo’n ingrijpende verbouwing is een goed geregisseerde opening wel gepast.’’

De meeste werkzaamheden hebben op de verdieping plaats gevonden. Deze ruimte heeft een totale metamorfose ondergaan. De vraag naar extra spreekkamers, vergaderruimtes en kantoren is hier gerealiseerd. ‘’Er zijn drie ruimtes gemaakt, waarvan twee aan elkaar gekoppeld kunnen worden, op die manier zijn ze multifunctioneel en voor velerlei doeleinden te gebruiken.’’ Het kleine theater heeft een eigen ruimte gekregen en kan geheel afgesloten worden. Bovendien kan er gebruik gemaakt worden van een kleine pantry om koffie, thee en/of andere drankjes te verzorgen.  Verder worden er op diverse plekken zogenaamde vergaderhoekjes gerealiseerd, waar mensen met elkaar kunnen afspreken. ‘’Het Kulturhus is een gebouw waar iedereen welkom is, zakelijke afspraken horen daar ook bij. Aan deze hoekjes kan men ongestoord met elkaar van gedachten wisselen.’’