5 september 2019 door: T.Stegeman Tweede leven voor kruissteekborduursels

door Annemarie Haak

 

Iedereen kent ze wel. De kruissteekschilderijtjes uit de vorige eeuw. Producten van ijverig huisvlijt. Beroemde werken zoals de Nachtwacht van Rembrandt, het Melkmeisje van Vermeer of de markante kop van mensenredder Dorus Rijkers werden steekje voor steekje op deze manier vereeuwigd en sierden menig huiskamer. Totdat ze uit de mode raakten en uit het zicht verdwenen.

Zo nu en dan duikt er een exemplaar op bij de Kringloopwinkel. Daar trokken ze de aandacht van Tjitske Dijksta uit Ulrum. De creatieve geest van de ROC-docent werd vrijwel direct gepakt door de intense kleuren van deze schilderijtjes. Ze werd een verwoed verzamelaarster, struinde menig kringloopwinkel af op zoek naar kruissteekjes, maar verwerkte de borduurwerkjes bovendien in kleding, tassen  en meubels. Een deel van haar collectie is momenteel te bewonderen in Museum Bussermakerhuis.

 

Pronkstuk is wel de sofa, bekleed met de Nachtwacht. Een aantal exact dezelfde borduursels zijn in deze bank verwerkt. Het is een uniek exemplaar geworden dat een prominente plaats gekregen heeft in de opkamer. Maar ook een winterjas van haar hand mag er zijn

Behalve werk van Tjiske zijn er ook borduursels van Beatrix Kerkhof uit Enschede te bewonderen. Een moderne tegenhanger van de Groningse, AKI-afgestudeerd. Van haar zijn een paar eigentijdse werken te bewonderen in weer een heel andere techniek, maar zeker zo mooi.

‘’Bij borduren wordt al heel gauw aan merklappen gedacht’’, verklaart Wilma Witteman van de tentoonstellingscommissie. ‘’Dat wilden we nu een keertje niet laten zien. Het gaat ons dit keer om de bekende kruissteekwerken. Het moet een feest van herkenning zijn voor menigeen.’’

 

Kraanvogels herinneren aan MH17

 

Tjitske Dijkstra en haar collectie staan dan ook centraal. Een apart hoofdstuk hierbij is wel haar project Kraanvogels. Tjitske verloor haar vriendin door de crash met de MH17 en kwam op het idee om 298.000 kraanvogels te vouwen ter nagedachtenis aan de 298 omgekomen slachtoffers. Witte, gekleurde, grote, kleine, kortom een grote diversiteit aan gevouwen vogels zijn er intussen klaar. Inmiddels heeft ze met haar vogels al twee exposities gehad. Ook in het Bussemakerhuis zullen vogels naar haar voorbeeld gevouwen worden in de diverse workshops die op stapel staan. ‘’Het is een zijstroom van deze expositie, maar wij vinden eigenlijk dat dit onderdeel er ook bij hoort!’’, aldus Witteman. ‘’Ook wij willen aan haar initiatief bijdragen. Zelfs voor kinderen zijn er in de herfstvakantie workshops opgezet!’’