5 september 2019 door: T.Stegeman Ontsnappen uit een monument

Aan de hand van opdrachten en vragen een monument beter leren kennen. Dat kan op zaterdag 14 september tijdens Open Monumentendag. In vijf gebouwen worden zogenaamde escaperooms ingericht. Geen afgesloten kamers, maar ruimtes waar in een doos staat, met daarin een map met vragen en opdrachten. ‘’Dat varieert tussen kennisvragen, rebussen, zoekopdrachten en puzzels’’, legt Annemarie Haak uit. ‘’De antwoorden zijn in of rond het gebouw te vinden. Vorig jaar werd dit spel geïntroduceerd door Lieke Wensink en dat was een succes. Vandaar dat we daar nu op verder borduren  De bedoeling is dat kinderen beter naar een monument gaan kijken.’’  Dit jaar zijn er escaperooms ingericht in het Dorset, de Bornse Synagoge, het Bussemakerhuis, de Wagenloods en bij het Spanjaardgemaal aan de Piepersveldweg.  In het Bussemakerhuis zijn zelfs twee ruimtes ingericht, omdat bezoekers hier vorig jaar lang moesten wachten. ‘’De meeste panden liggen in het centrum, uitgezonderd het Spanjaardsgemaal. Dat ligt vlak bij de dependance van basisschool de Vonder in de Bornsche Maten.’’

De organisatie is in handen van de Heemkundevereniging die op deze manier kinderen bewust wil maken van de waarde van monumenten. ‘’Wat is er nu leuker om samen met papa en mama of met opa en oma aan dit spel mee te doen. Op een speelse manier de geschiedenis van een pand leren kennen of de geschiedenis van Borne in je opnemen!’’ aldus de voorzitter.

Bertie Veldhuis, secretaris van de vereniging, heeft inmiddels alle basisscholen benaderd en tevens op tal van plaatsen spandoeken en aanplakbiljetten opgehangen. ‘’We hopen op een goede opkomst net als vorig jaar. Elk monument dat open is, is te herkennen aan de bekende witte vlag.’’

Van 12u tot 16u kunnen de gebouwen bezocht worden.  Zijn alle vragen en opdrachten goed beantwoord, dan is er een leuke presentje voor de deelnemers. Open Monumentendag wordt op vrijdagmiddag al ingeleid met de klassendag, waarvan Hans Nijhof de coördinatie in handen heeft.  Zo’n 200 basisschoolleerlingen krijgen dan een rondleiding en maken onder meer een puzzeltocht door verschillende monumenten. De St. Stephanuskerk, de Oude Kerk en het Bussemakerhuis nemen een prominente plaats in en ook hierbij staat het interactieve bezig zijn op de voorgrond. ‘’Geschiedenis wordt op deze manier veel aantrekkelijker. Bovendien wordt de interesse gewekt en daar is het ons om te doen!’’ Belangstellenden die lid willen worden van de Heemkuindevereniging of die mee willen helpen in een werkgroep kunnen contact opnemen met info@heemkundeborne.nl of een kijkje nemen op de website www. heemkundeborne.nl