11 september 2019 door: T.Stegeman Droom wordt werkelijkheid Filmopnames Lina gestart

Het idee zweefde al langer in zijn hoofd. Het boek was er reeds, maar tijd en kosten om het te verfilmen, waren steeds weer het struikelblok. Nu hij met pensioen is, vindt Hans Mulder de tijd rijp om zijn plannen door te zetten. De filmopnames voor Lina zijn gestart, de droom wordt werkelijkheid. Het streven is om de productie medio 2020 klaar te hebben.

 

De hoofdfiguur Lina is een meisje met een verstandelijke beperking. Ze is een puber als haar ouders besluiten uit elkaar te gaan. Daarnaast heeft ze een oudere zus die leidt aan het borderline-syndroom en bovendien raakt ze door haar vriendschap met leeftijdsgenootjes verzeild in een hele benarde situatie. ‘’Het boek speelt in de omgeving, het is dus heel herkenbaar. Net als de problemen die Lina tegenkomt. Drugs, alcohol, internet, de onwetendheid en daarnaast probeer ik de naïviteit van de hoofdrolspeelster weer te geven’’. Mensen met een beperking zijn heel kwetsbaar, goed van vertrouwen en verdienen daarom extra bescherming, maar tot hoever moet je gaan?

‘’Met deze film wil ik de integratie en participatie bevorderen van mensen met een beperking. Zij kunnen veel meer dan veelal gedacht wordt.’’ Mulder is al jaren actief als vrijwilliger bij Aveleijn en organiseert onder meer voorstellingen voor en samen met mensen met een geestelijke beperking.

 

Afgelopen week was het filmteam te gast in het gemeentehuis. Wethouder Herman Mulder stond heel spontaan zijn werkkamer af toen hij hoorde van dit project. ‘’Het ging om opnames in het kader van de mediawijsheid. Ouders krijgen informatie over de gevaren van internet’’. Eerder werden er al opnames gemaakt in de kelder van Hazemeyer waarin de scene gespeeld wordt waarin de hoofdpersoon wordt ontvoerd.  Jan Kolner, de producent van de documentaire Nooit Verteld, legt alles op beeld vast. De heren hebben al vaker samen gewerkt en zijn helemaal op elkaar ingespeeld. ‘’Het vinden van geschikte locaties voor de opnames is vaak het moeilijkst. Het moet immers precies kloppen met het verhaal en passen in het script’’, verklaart de oud schooldirecteur

De spelers komen van overal. Doordat Mulder altijd zelf heel actief is geweest in dit wereldje heeft hij een groot netwerk. Regisseren is echter nieuw, maar hierin kan hij een beroep doen op Jos Brummelhuis voor advies.

 

Het sluitend krijgen van de begroting was eveneens een probleem. In eerste instantie had Mulder diverse fondsen zover gekregen dat ze de productie financieel wilden steunen, maar omdat er zoveel tijd mee gemoeid ging om alles rond te krijgen, trokken deze zich uiteindelijk weer terug. ‘’Dat was een enorme tegenvaller, maar we hebben besloten om het nu toch door te zetten, anders komt het nooit van de grond. Dan maar met minder geld en veel meer zelf doen!’’ Gelukkig kwam de gemeente Borne wel over de brug en daar is de maker heel erg blij mee.

Op 13 oktober worden er opnames gemaakt op de accommodatie van de voetbalvereniging NEO.  ‘’In het verhaal speelt Lina in een voetbalelftal. Zij scoort het winnende doelpunt en de ploeg wint de Melbuulnbokaal. Lina is het middelpunt van de feestvreugde en iedereen is door het dolle heen.’’

Deze opnames zijn tevens de laatste dagopnames. De herfst begint, de dagen worden korter en donkerder, de filmploeg richt zich dan op de scenes die binnen gemaakt kunnen worden. ‘’Zo ben je voortdurend aan het regelen en organiseren. Het is een hele klus, maar we gaan voor een mooie productie.’’ Is de film klaar dan wil Mulder de boer op en het land in. ‘’De problematiek is heel actueel, de film is uitermate geschikt om aan schoolkinderen te vertonen!’’