18 september 2019 door: T.Stegeman Coproductie Aveleijn en Kulturhus

Ze straalt, de 26-jarige Sabrina Pellen uit Overdinkel, een cliënt van Aveleijn. Of er een droom uitkomt. En warempel: haar idee, haar verhaal: Leef jouw droom in een wereld zonder verschil wordt, ook buiten Borne, verteld, op de bühne gebracht met muziek, ballet, zang en spel in een groots opgezette musical, een coproductie van Aveleijn en het Kulturhus.

Hij is al 45 jaar met theater bezig. Nu is Eddy van der Schouw druk bezig met het schrijven van het script. Een kwestie van schrijven, schrappen en herschrijven. Enthousiast laat hij weten er een kick van te krijgen. Hij zal de musical ook regisseren.

Sabrina’s verhaal gaat over Melissa, een meisje met een verstandelijke beperking. In een groot verhalenboek schrijft ze sprookjes. Daaruit spreekt ook een levensverhaal met boosheid, verdriet en optimisme van een meisje dat opgroeit in een gezin waarin niet alles koek en ei is. Er is een droom, een optimistische droom die in vervulling gaat. Een happy ending: een sprookje komt op het toneel, als een musical. Dat wilde Melissa zo graag. Het liefst met mensen met mensen mét en mensen zónder verstandelijke beperking. Ze is ervan overtuigd dat het kan. Zo houdt ze vol. Het lukt.

Een soort scenario lag lang in een kast van de theaterschool waar Sabrina les kreeg. Het verdween met het opdoeken van de school. Het verdween niet uit Sabrina’s hoofd. “Laat ik Aveleijn eens proberen”, zei ze tegen zichzelf. Het kwam terecht bij Karin Nijhof van het bureau evenementen van de zorgstichting die ‘ruimte biedt voor een leven vol betekenis’ , een leven waarin je meedoet en bijdraagt aan de maatschappij. Een zorginstelling met oog voor je mogelijkheden en talent, maar ook voor je beperking en kwetsbaarheid.

Programmeur Laura Reymer van het Kulturhus omarmde het. “Iedereen doet mee. Dat is eigenlijk dit project.” En Eddy van der Schouw diende zich aan. Maandagmiddag is Sabrina het stralende middelpunt in de theaterzaal van het Kulturhus. Ze praat honderduit. Ze poseert. Geniet van de complimentjes. En vertelt tussen door even dat ze meedoet aan de komende audities.

Een flyer nodigt aan om mee te doen in de musical. Droom je van een rol, kom dan op 24 oktober ‘s morgens of ‘s middags op auditie. Geef dat van tevoren aan en voor welke ‘discipline’ je auditie doet. Voor zang-dans-spel en voor zang-spel. Van der Schouw wil graag een dubbele bezetting. Hij heeft zeker 30 mensen nodig.

De première is op 2 oktober 2020 in de theaterzaal van het Kulturhus, op 3 en 4 oktober nog gevolgd door twee opvoeringen. Daar blijft het niet bij. Vervolgens gaat de musical op tournee langs verschillende kleine en middelgrote Twentse theaters. De totale crew – spelers, muzikanten, dansers, zangers, decorbouwers, kleermakers, aankleders – wordt samengesteld uit mensen met en zonder verstandelijke beperking. Aanmelden kan via www.aveleijn.nl/evenementen. En er kan gebeld of gemaild worden naar 074 – 2451080 en bureauevenemente@aveleijn.nl.

(js)