10 oktober 2019 door: T.Stegeman Dertig jaar Heeren van Oranje

door Annemarie Haak

Het was even stil rondom de Oranjesupporters, het Nederlands elftal presteerde immers niet zo goed. Maar nu zijn ze er weer klaar voor en dat komt goed uit, want het is op de kop af dertig jaar geleden dat de Heeren van Oranje werden opgericht. Het illustere gezelschap voetbalsupporters in oranje colberts, dat zich in een markante bus naar de wedstrijden van het Nederlands elftal laat vervoeren. EK’s, WK’s, waar ter wereld ze ook gespeeld werden, in Brazilie, Portugal, Amerika en Zuid Afrika de Heeren waren erbij. Komend weekend vertrekken ze naar Minsk in Wit Rusland om daar de kwalificatiewedstrijd bij te wonen. ‘’Toevallig ligt ons hotel tegenover het stadion, dat komt goed uit!’’ Dit keer gaat het gezelschap niet met de bus, maar met het vliegtuig. ‘’Vanwege ons jubileum trakteren we onszelf op een uitwedstrijd!’’ verklaart voorzitter Jan Schefer. Hij is al jaren bij de groep betrokken en trekt eveneens al jaren de kar. Jos Hulshof(van de Klos) is de enige die vanaf de oprichting in 1989 bij de groep is. ‘’In die periode waren er dikwijls ongeregeldheden en vervelende incidenten tijdens wedstrijden. Als echte voetballiefhebbers baalden wij daarvan. We wilden een voorbeeld stellen en zo zijn de Heeren in het leven geroepen.’’ Maakten de eigen spelers een doelpunt dan stonden de Heeren op en zwaaiden met hun hoeden: Hoera! Hoera! Hoera! Als er een doelpunt voor de tegenpartij viel klonk er weemoedig Oh nee, oh nee, oh nee! Ze waren destijds de eerste groep voorbeeldsupporters, kwamen veelvuldig in de media en op televisie en baarden opzien met hun bus, de eerste spelersbus van FC Twente.  Gelukkig is er in de loop der jaren veel veranderd en is het voetballen weer de moeite waard geworden om bij te wonen.  Dat ze het echter dertig jaar vol zouden houden, hadden ze bij de oprichting niet verwacht, maar de groep is hecht en samen hebben ze veel plezier.

Alles voor het Nederlands elftal, dat was het uitgangspunt, maar toen de mannen minder presteerden, kozen de Heeren tevens voor het vrouwenvoetbal. In het Noord Ierse Belfast  woonden ze een wedstrijd van Oranje bij.  Als ze echter terugkijken op de afgelopen jaren, heeft de wedstrijd in het Zwitserse Bern de meeste indruk gemaakt. ‘’In optocht met zo’n 100.000 Oranjesupporters gingen we naar het stadion. Met onze bus stapvoets in de menigte. Echt kippenvel’’, aldus Erik Broekate.  Sponsoren mogen ook wel eens mee op een trip. Zo was oud burgemeester Rob Welten ook al eens van de partij. ‘’Maakten we een uitstapje naar de Pijp, het stamcafé van Andre Hazes! Daar stonden we zelf achter de biertap en bakten hamburgers!’’ En zo kunnen ze nog uren doorgaan, verhalen genoeg! Gelukkig beschikken de Heeren over twee monteurs en een chauffeur die ervoor zorgen dat de bus goed onderhouden wordt en de groep goed op de plaats van bestemming aankomt.