16 oktober 2019 door: T.Stegeman Eerste lustrum Kultur-in-hus

Door Annemarie Haak

Het evenement heeft zich inmiddels een plekje veroverd in het Bornse. Genieten van kleine concertjes in diverse huiskamers. Op de fiets van de ene naar de andere locatie. De kaartverkoop loopt inmiddels goed  en de organisatie kijkt uit naar de eerste lustrumeditie op zondag 27 oktober. Dit keer opnieuw met een zeer gevarieerd aanbod aan muziekstijlen.

Hanneke Braakhuis is het organisatieteam komen versterken. Samen met Matty Boenink, Joke Batenburg en Laura Reymer heeft ze de regie in handen. Hanneke heeft al eens deelgenomen aan het evenement en tevens haar huis ter beschikking gesteld. Ze is zo enthousiast dat ze zich nu met de organisatie wil gaan bemoeien.  Het initiatief werd destijds genomen door Matty die het fenomeen kende van omliggende plaatsen. Het bleek direct een schot in de roos. Werden er in eerste instantie zes huiskamers bezocht, dit aantal is inmiddels uitgegroeid tot acht. ‘’We proberen steeds een zo gevarieerd mogelijk programma te bieden en dat is ook dit keer weer gelukt!’’, aldus Matty. Songs from the heart, Bob Dylan akoestisch, jazz  of evergreens, de bezoekers krijgen een muzikale wereldreis voorgeschoteld. Tanja Klerkx en Frank Droste brengen een medley van Adele, Ilse de Lange en Eva Cassidy; Frank Assink is geheel in de ban van Bob Dylan en zingt een compilatie van zijn songs begeleid door  Bart Eugelink;  de Bornse muzikanten Willem ten Thije, Anneke en Johan Kopp brengen vooral de populaire muziek. VoicedOver,  vijf dames en een heer overgieten moderne muziek met een jaren vijftig/zestig sausje. Jan Guichelaar  en twee vrienden laten zien dat een klarinet heel goed kan combineren met twee gitaren. Dit levert een heel nieuw muziekgeluid op. De Twentse tweelingbroers de Gema’s hebben hun sporen in de muziek al ruimschoots verdiend en weten hun publiek heel goed te vermaken. Jolly Jazz, de naam zegt het al, brengt jazzmuziek. Vier  liefhebbers van dit muziekgenre maken er een wervelend optreden van.  Jos en Yvonne Beunders  behoeven bijna geen aankondiging. Vader en dochter weten het publiek met hun optreden aan zich te binden.

Deelnemers aan het Kultur-in-Husfestival kunnen vier optredens bezoeken. Men mag een voorkeur aangeven voor drie artiesten, de vierde wordt een verrassing. De huiskamers liggen verspreid in Borne, maar wel zo dat het met de fiets goed te doen is. Elk optreden duurt ongeveer een half uur en dan moeten de gasten weer op de fiets naar de volgende locatie. De huiskamers wisselen eveneens, zodat het publiek telkens in een andere ambiance terecht komt. ‘’Er zijn gastvrouwen en –heren die er een klein feestje van maken met een hapje en een drankje en dat wordt enorm gewaardeerd. Dat is de Bornse gastvrijheid.’’

De Grande Finale van het gebeuren vindt plaats in de grote zaal van het Kulturhus. Herman Lansink Rotgerink onthaalt de gasten op een kwis. De popgoeroe, wiens naam onlosmakelijk verbonden is met de popkwis is voor de lustrumeditie  gevraagd, de deelnemers  op hun kennis  van de muziek te testen. Daarom een minikwis in de grote zaal van het Kulturhus.  ‘’Niet zo uitgebreid als we van hem gewend zijn, maar bedoeld  als intermezzo’’, vult Laura aan. Want aansluitend verzorgen alle musici nogmaals een optreden.  ‘’Op deze manier kunnen de gasten alle artiesten meemaken, ook diegenen die niet in het pakket zaten!’’

Een paar dagen voor de 27ste kunnen de deelnemers hun festivalpakketje ophalen met daarin de lijst van locaties, de plattegrond en de artiesten.

Er zijn nog kaarten voor tien euro verkrijgbaar  bij kulturhusborne.nl