23 oktober 2019 door: T.Stegeman Raad in de ban gebracht van begroting

Jan Stoop

Het werd in het persgesprek  gezien als het manoeuvreren van een olietanker. In een tijdsgewricht dat de financiële positie van de gemeente ‘zorgelijk’ is. Begrotingen schuiven. Bijsturen is het motto. Op een route van bezuinigen en…investeren. “Borne ontkomt niet aan  ingrijpende maatregelen om de begroting sluitend te krijgen”, zegt het college in een persbericht, kort nadat het de  begroting op de tafel van de raad heeft gelegd. Een begroting 2020 – 2023 die halverwege, vanaf 2020 sluitend is.

Het verhaal is eigenlijk wel bekend. In drie keer politiek beraad is de gemeenteraad geïnformeerd over ‘de richting waarin gezocht is’. Het rijtje nog eens. Ombuigen/bezuinigen: 3,2 miljoen euro. Ambities van het raads- en coalitieakkoord uitvoeren: 2 miljoen. Het college stelde vragen als: wat er gebeurt als de gemeente niet meer of minder uitvoert. Waarbij ook gekeken wordt naar partijen die taken en diensten voor de gemeente uitvoert of naar verbanden waarin Borne deelneemt.

Uitkomst: bezuiniging binnen sport 300.000 euro; Kulturhus, cultuur en vrije tijd 300.000 euro; andere manier van werken in het sociaal domein (structureel) 2 miljoen; TwenteMilieu 150.000 euro; Netwerkstad Twente 9.000; bij de eigen organisatie 100.000 en bezuinigen op kleine en grote posten. Het college wil overigens ook meer inkomsten binnenhalen, zoals het kostendekkend maken van leges voor de begraafplaats.

Investeringen
Voor nieuwe investeringen (sportpark ’t Wooldrik, onderwijs, infrastructuur, bewonersinitiatieven en duurzaamheid) stelt het college voor de OZB met ingang van volgend jaar met 1,2 miljoen euro te verhogen.
Vraag is wat de gemeente doet met een meevaller tussen de 3 en 7 ton per jaar die uit de septembercirculaire van het Rijk blijkt ? Er volgt een uitleg over incidentele en structurele tekorten. Het betekent vooralsnog dat Borne minder uit zijn toch al leeglopende spaarpot hoeft te halen.
De gemeenteraad ziet het als een pijnlijk zwaar pakket, verwacht burgemeester Gerard van den Hengel. Het zal volgens hem op 5 november als de raad zich op dit ‘hoogtepunt van de plaatselijke democratie’ over de begroting uitspreekt, tot boeiende discussies leiden.

Zorgelijk
“Zonder offers gaat het niet”, had wethouder Michel Kotteman net daarvoor gezegd. Wethouder Martin Velten wees andermaal op het feit dat het Rijk steeds weer nieuwe taken aan gemeenten overdraagt. Niet met een zak geld erbij. Zorgelijk vindt hij dat.
En wat als de raad straks uitkomsten die het college vond, schrapt of verlaagt. Wethouder Herman Mulder: “Dat kan. Maar dan wel met een alternatieve dekking voor het gat dat ontstaat”.

Voorafgaand aan de raadsvergadering van 5 november is er op 29 oktober politiek beraad over de nu al spraakmakende begroting. Beide vergaderingen zijn live te volgen via gemeenteraad.borne.nl.

Ondertussen
Ondertussen gebeurt nog dit. Overijsselse gemeenten willen dat Den Haag tientallen miljoenen beschikbaar stelt. In totaal vraagt de Vereniging van Nederlandse gemeenten (VNG) 600 miljoen euro voor alle Nederlandse gemeenten. Daarvan moet ongeveer 21 miljoen in Twente terechtkomen, meldt de regionale krant Tubantia.
De oproep is verwoord in een brandbrief aan het ministerie van Financiën en de Tweede Kamer. Gemeenten worstelen met fikse tekorten. Onder meer door nieuwe taken in de zorg. Ze moeten bezuinigen of belastingen als OZB verhogen om de begroting sluitend te krijgen, haalt de krant aan. De bijdrage kan op korte termijn enige verlichting geven. Na het herfstreces, deze en volgende week, wordt de brandbrief in politiek Den Haag verder besproken.