23 oktober 2019 door: T.Stegeman Tusken doem en wiesvinger

door Annemarie Haak

Het eerste boek van Johan Kwast(88) dat vrijdag gepresenteerd werd. Het eerste exemplaar werd aangeboden aan waarnemend burgemeester Gerard van den Hengel, maar niet nadat de schrijver een van de verhalen had voorgelezen. Het betrof zijn winnende inzending van 2006 toen er ter gelegenheid van de 800ste verjaardag van Borne een schrijfwedstrijd werd uitgeschreven. De enige inzending, geschreven in het dialect, kwam destijds van Johan Kwast.
In het boek is een selectie van zijn verhalen opgenomen, vijftig in totaal.  Kwast houdt zich al jaren bezig met schrijven, of het nu voor een clubblad, de Heemkunde of voor de krant betrof. De ene keer in het Nederlands, de laatste jaren in het Twents. ''Deze verhalen bestrijken een groot deel van mijn leven, sommige zijn waar gebeurd, andere deels fantasie.'', verklapte hij. Al met al geven ze een goed beeld van die jaren. De verhalen zijn afgedrukt in zijn kenmerkende schrijftaal en gebundeld in een prachtig boek met stevige kaft. Burgemeester van den Hengel genoot van de enthousiaste en praatgrage Kwast en verklaard dat hij het dialect goed kon volgen. Bovendien verklapte hij dat er binnenkort een cultuureducatie[project van start gaat om het Twents op de basisscholen te promoten.
Kwast is een fanatiek voorstander van het Twents en is van mening dat het veel te weinig gesproken wordt. Wellicht dat zijn boek hierin iets kan betekenen. Voor wie het boek wil kopen, de marketing heeft hij geheel in eigen hand. Bijna dagelijks zit de auteur aan een tafeltje in het Atrium van het Dijkhuis om zijn boeken aan de man te brengen. ''Ben ik er niet, dan bel maar aan bij nummer 131!'' lacht hij. Het boek kost 19,95 euro.