30 oktober 2019 door: T.Stegeman Staat al vast: Kultur in hus wordt vervolgd

Vrijdagmiddag. Alstublieft. Uw festivalpakketje met vier optredens voor zondagmiddag. Een rolletje pepermunt bijgevoegd. ‘Original’. Het beloofde verrassend en gevarieerd te zijn. En dat werd het ook.

Kriskras door Borne gefietst. Met een plattegrond en de acht adressen van de huiskamers waar Kultur in hus zich afspeelde. Vier plekken mocht je aandoen. Ontvangst met appelgebak, koffie, of thee, fris, een glas wijn, een stukje kaas. Doe of je thuis bent. Geniet. Van het bijzondere, levendige  samenspel als een haiku tussen twee gitaren en een klarinet. Roept u maar. Kies uit 20 liedjes, Frans, Engels, Afrikaans, Nederlands.  Ga op reis, terwijl je luistert naar bekende evergreens. Luister naar gepassioneerd verzonnen jolly jazz.  Ga tot slot naar de theaterzaal van het Kulturhus voor een quiz waarin het cijfer 5 centraal staat, verwijzend naar het eerste lustrum van Kultur in hus.
En voor een toegift. Na wat technisch gedoe terecht aangeduid als een Grande Finale.  Van de Gema’s, twee bijna 80-jarige tweelingbroers die al sinds hun veertiende jaar optreden, still going strong – hun ‘ik ben gestoken door een wesp in Weesp’ werd ter plekke een tophit. Van het lustig improviserende jazzkwartet Jazzative, vader en dochter Jos en Yvonne Beunders, de Twentse zangeres Tanja Klerkx, Frans Assink en Bart Eugelink met klarinet en gitaar als Bob Dylan-vertolkers, het Trio Everthree voor een muzikale wereldreis en de uit een heer en vijf dames bestaande swingende vocal group VoicedOver met hun nieuwe liedjes in een ‘oud jasje’.

Mooi en intiem
Zij maakten waar wat het organisatieteam Matty Boenink, Laura Reymer, Hanneke Braakhuis en Joke Batenburg voor het 5-jarig bestaan van Kultur in hus voor ogen stond. Een breed muzikaal repertoire, verrassend, dichtbij in gastvrije huiskamers, mooi en intiem.
Joke Batenburg benadrukt desgevraagd dat “het bijzonder is dat dit in Borne mogelijk is”. Ze is trots op de samenwerking tussen het Kulturhus en de bewoners die hun huiskamer beschikbaar stelden. En blij met het enthousiast toegestroomde publiek.
“Het evenement heeft zich inmiddels een plekje veroverd in het Bornse, genieten van kleine, gevarieerde concertjes”, schreef de Bornse Courant vooraf. De belangstelling neemt nog elk jaar toe, weten we nu ook. Deze keer kwam er het recordaantal van 120 bezoekers op af.
Van begin af aan is het een schot in de roos. De formule is in wezen niet of nauwelijks veranderd. Alleen het aantal deelnemende huiskamers groeide, van zes naar acht. Aan variatie derhalve geen gebrek.
Voor wie het niet wil missen. Noteer alvast maar: wordt vervolgd, deze aanrader. Op zondag 25 oktober 2020.
Jan Stoop