30 oktober 2019 door: T.Stegeman BB’89 viert dertigste verjaardag met concert

door Annemarie Haak

 

Wat begon als een dansorkest in de trant van James Last, is thans een swingende bigband geworden die nummers van onder meer Count Basie, Duke Ellington en  Benny Goodman ten gehore brengt. De bigband’89 viert haar dertigste verjaardag en ter ere daarvan staat er een jubileumconcert op de rol in het Kulturhus op zaterdag 16 november, de thuishaven van de band. Een concert waarin terug geblikt wordt, maar ook vooruit gekeken. Verschillende muziekstijlen passeren de revue, het wordt als het ware een muzikale reis door de geschiedenis van de bigband.

 

Gerard ten Tusscher weet het nog precies. Samen met broer Johan maakte hij toentertijd deel uit van het Sunshine Combo, een bruiloftsband, die jarenlang elk weekeinde in alle hoeken van de regio optrad. Johan speelde trompet en Gerard klarinet. Op een gegeven moment wilden ze iets anders. ‘’De muziek van James Last en Freddy Golden sprak ons aan, de lichte dansmuziek. Daar wilden we iets mee doen.’’ De heren legden hun idee in de week bij collega muzikanten en binnen de kortste keren hadden ze vijftien leden bij elkaar. Op advies van Gerrit Baas werd Roel van den Berg als dirigent aangetrokken en de bigband was een feit!

Wekelijks werd er gerepeteerd, de leden werden met de dag enthousiaster en al gauw kon er een avondvullend programma verzorgd worden. Wim Lammertink werd aangezocht en hij zorgde voor de arrangementen. Deze pianist had tevens jazz-ervaring en leerde de muzikanten om de muziek echt te laten swingen. ‘’Dat is toch wel een hoofdstuk apart!’’

Onder de bezielende leiding van deze twee ras musici steeg de ster van de BB’89 tot ongekende hoogte. Zo werd de groep uitgenodigd voor het programma Love Letters en Traumhochzeit van Linda de Mol en fungeerde de band als begeleiding van onder meer Greetje Kauffeld en Deborah Carter.

Na acht jaar werd het stokje overgedragen aan Willy van Diepen, een virtuoos op de saxofoon. Zijn echtgenote Wilma was zangeres en zo kreeg de groep voor het eerst een eigen zangeres. ‘’Van Diepen had veel contacten in de muzikale wereld. Hij was een perfectionist. Onder zijn leiding behaalden we voor het eerst de tweede prijs op het Dutch Bigband Contest, een festival voor bigbands.’’

Momenteel telt de band negentien leden. Onder hen nog vijf muzikanten van het eerste uur. Loes Ossevoort is de huidige zangeres. Veel nieuwe leden komen uit de regio, meest studenten of oud professionals. ‘’Goede muzikanten waarmee het geweldig is om samen te spelen. Zij trekken de rest mee naar een hoger niveau.’’ Momenteel hanteert Bert Fransen het dirigeerstokje. ‘’Elke dirigent heeft zo zijn eigen stempel op de band gedrukt, dat was geheel afhankelijk van zijn muzikale voorkeur. Menigeen heeft ons in contact gebracht met bekende artiesten en bijzondere zangers en zangeressen. We hebben in de afgelopen jaren bijzonder veel geleerd’’, vult voorzitter Rob van der Kouwe aan. In het jubileumconcert trekken alle hoogtepunten nog een keer voorbij.

Er zijn nog kaarten verkrijgbaar in het Kulturhus. Ze kosten 10 euro.