14 november 2019 door: T.Stegeman Welkom Sinterklaas

door Annemarie Haak

 

Menig kinderhartje begint al sneller te kloppen. Nog een paar nachtjes slapen en dan zet de grote Kindervriend voet aan wal in Apeldoorn. Niet met zijn stoomboot want Apeldoorn heeft geen haven en het kanaal door de stad is niet breed genoeg.  Nee dit keer komt de Sint op zaterdag 16 november met een heuse stoomtrein van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij op het station van Apeldoorn aan. De aankomst is op tv live te volgen. Dit jaar worden er twee pleinen gebruikt voor de intocht. Het Rheineplein en het Dorsetplein. Het Rheineplein wordt gebruikt als activiteitenplein en op het Dorsetplein vindt het officiële  welkom van Sinterklaas plaats. Hier zal ook de burgemeester de grote Kindervriend toespreken.

 

Sinterklaas heeft reeds een heleboel zwarte pieten vooruit gestuurd. Vanaf 12 uur zijn de hulpjes van de Sint in het centrum van Borne te vinden. Op het Rheineplein vermaken de pieten de kinderen met diverse attracties. Zo staat er onder meer een draaimolen, mogen de kinderen met de pieten samen cadeautjes inpakken, worden er poffertjes en pepernoten gebakken en kun je met piet op de foto.  Wil je weten hoe het komt dat pieten zo handig zijn in het vullen van schoorstenen, kom dan naar de speciale stand van de handbalvereniging Borhave. Daar  mag je oefenen in het gooien met cadeautje in de schoorsteen.

Rond twee uur verschijnt de Goedheiligman met zijn gevolg op het Rheineplein om het spelcircuit te bekijken. Op dit plein is bovendien een mobiele brievenbus geplaatst waarin kinderen tekeningen en/of verlanglijstjes kunnen stoppen. ‘’We hebben met opzet voor twee locaties gekozen, omdat het steeds drukker wordt tijdens de intocht’’, verklaart Pim Demmer, de Pr-man van de organisatie. ‘’Op deze manier krijgen meer kinderen de kans om dichtbij de Sint te komen!’’

 

Letterpiet is

17 letters kwijt!

 

Van daaruit gaat Sinterklaas met een auto naar de St. Stephanuskerk. De Bornse Harmonie voert de stoet aan. Bij de kerk aangekomen, stapt het gezelschap uit de auto en vervolgt lopend de stoet. ‘’Dit stukje straat is van oudsher het deel van de tocht dat te voet wordt afgelegd. We merken dat veel kinderen het heel erg leuk vinden om de Sint persoonlijk een hand te geven!’’

Op het Dorsetplein is ondertussen het grote pepernotenfeest bezig. Presentator Matthijs Jansen vermaakt zijn publiek en er zijn tevens optreden van Danceworkx. De verwachting is dat Sinterklaas rond half drie op dit plein zal zijn. Op deze locatie wordt bovendien bekend gemaakt, dat de LetterPiet maar liefst 17 letters is kwijt geraakt. Een groot probleem! Hoe komen de letters weer terug??  De kinderen worden om hulp gevraagd. Aan de hand van kleurplaten die reeds op de basisscholen zijn uitgedeeld moeten de letters die verspreid in de etalages liggen, worden opgespoord. Deze letters vormen een woord en daar gaat het om!

Op 30 november staat er een flitsende pietenmiddag op de rol in het centrum. Op het Dorsetplein worden tal van activiteiten opgezet en wordt tevens bekend wie het goede woord gevonden heeft.

 

Hotel van Sinterklaas

Het hotel is dit keer gevestigd in de voormalige winkelunit van de Wibra midden in het winkelcentrum. Het leegstaande pand wordt weer ingericht met een bed, een bureau en alles wat Sint voor zijn verblijf in het Bornse nodig heeft. Kinderen zijn welkom op 23 en 30 november van 14u tot 15.30u.