28 november 2019 door: T.Stegeman Vragen over ‘verbouwing’ Stationsstraat 70

Een zichtbare vermelding geeft de ouderdom prijs van het voormalige café annex cafetaria Landkroon op de hoek Stationsstraat/Dunantstraat: ‘K S 26-3-1887’. Het is een plek die, als je ernaar vraagt, nostalgie oproept. In de jaren ’60 van de vorige eeuw was het ’s zondagsmiddags de ontmoetingsplaats voor de Bornse tieners. Het was ook het verzamelpunt voor de uitwedstrijden van vv Borne. Het was de eerste cafetaria die puntzakken patat verkocht.
Vele jaren later werd het een Grieks restaurant. Bijna twee jaar geleden, het was toen al geen restaurant meer, verleende het college een omgevingsvergunning voor verbouwing. Er werd wat gesloopt en er werd een begin  gemaakt met bouwactiviteiten. Nu liggen die al geruime tijd stil.
Wat is er aan de hand, vraagt nu de fractievoorzitter van Borne-Nu, Henk van den Berg aan het college van B en W. Letterlijk: “Samen met buurtbewoners vraagt Borne-Nu zich af wat de reden is van deze vertraging en waarom er niet gehandhaafd  wordt. Temeer daar er inmiddels geruchten de ronde doen over de bouw op die plek van een vier lagen hoog appartementencomplex”.
Van den Berg wil op de eerste plaats ‘concreet’ weten aan wie de omgevingsvergunning is verstrekt, of er vanwege de ‘historische waarde’ nog restricties aan de verbouwing zijn verbonden en wie de opdrachtgever en de huidige eigenaar zijn. De voorman van Borne-Nu vraagt ook wat de reden is dat er ‘al langere tijd’ geen bouwwerkzaamheden plaatsvinden en hoe lang het college deze situatie laat voortduren. Tot slot wil hij geïnformeerd worden of er bij de gemeente een verzoek is ingediend om een appartementencomplex te bouwen.

Vreemd
In de regionale krant Tubantia laat Van den Berg optekenen dat ‘wij zelf onderzoek hebben gedaan en dat we tot de conclusie kwamen dat het meer dan een gerucht betreft’. Er zijn aanwijzingen dat er wat gaande is, voegt hij eraan toe. Hij zegt het vreemd te vinden dat een horecapand zomaar het predicaat ‘wonen’ krijgt. “Ik ben niet per se tegen woningbouw in het centrum, maar wel tegen deze gang van zaken. Dit – in zijn woorden “vreemde gang van zaken” – behoort  in de gemeenteraad besproken te worden”, aldus Van den Berg “ in afwachting van de reactie van het college.
(js)