28 november 2019 door: T.Stegeman Overhandiging eerste Bornse erepenning

Zondag 1 december ontvangt waarnemend burgemeester Gerard van den Hengel de eerste erepenning van Borne. Vanaf 26 november start het slaan van deze munt op een antieke geldpers. Een bijzondere gebeurtenis.

 

Gerie van der Endt liet deze week de eerste gedenkmunt slaan om de flink opgelopen restauratiekosten van de Oude Kerk uit 1482 te dekken. De gemeente Borne tastte al flink in de buidel voor de restauratie en kocht een aantal munten. Logisch dat de waarnemend burgemeester de eerste erepenning uit zijn handen in ontvangst mag nemen. Dat gebeurt 1 december in diezelfde Oude Kerk, aansluitend aan de zondagsviering.

 

Ontwerp met oorsprong van Borne


“Op de fraaie munt, een ontwerp van Hengelose kunstenaar Arpad Szombathelyi, staat onder meer de huidige Oude Kerk met daarin een schets van hoe de voorloper hiervan in 1206 eruit moet hebben gezien. Die beeltenis geeft de oorsprong van Borne weer”, legt Van der Endt uit. In dat jaar wisselde de toenmalige Oude Kerk namelijk van eigenaar, zo staat in een heel oud document genoemd. “Het ontstaan van Borne en dit monument zijn dus onlosmakelijk met elkaar verbonden. En dat blijkt nu ook uit de unieke gedenkpenning.”

 

Antieke geldpers


Met een klap op de muntpers startte het slaan van de gedenkpenningen uit muntplaatjes van Nieuw Zilver. Dat deed Leo Huijser van Nijdeken Graveer- en Freestechniek. Die spoorde er zelfs een antieke muntpers uit 1898 voor op. De erepenningen in fluwelen geschenkdoos zijn nog te koop vanaf 20 euro. De opbrengst gaat 100% naar herstel van onder meer de scheurende muren en afbrekende preekstoel in het monument. Giften zijn ook welkom op bankrekeningnr. NL36RABO0373742444, Protestantse Gemeente Borne, met vermelding ‘restauratie’. Meer info en bestellen: www.pgborne.nl/penning.