4 december 2019 door: T.Stegeman Reorganisatie treft Bornse Courant

Annemarie Haak

De Bornse Courant en het Hengelo's Weekblad worden samen gevoegd. Dit gebeurt met ingang van 1 januari 2020. Beide Huis-aan-huis bladen behoren tot De Persgroep, een organisatie die meerdere dagbladen en huis-aan-huisbladen in bezit heeft.

Omdat in Borne ook het Hengelo's Weekblad wordt verspreid is besloten tot samenvoeging. Dit heeft tevens gevolgen voor de redactie. Zo verdwijnt de politieke bijdrage en zal ook het overige nieuws in beperkte mate worden gedrukt.

Dit besluit houdt in dat er een einde komt aan de loopbaan van Jan Stoop die maar liefst 42 jaar lang het politieke nieuws verzorgde. Voor Annemarie Haak, die al 30 jaar voor de Bornse Courant in touw is, betekent dit dat er een selectie gemaakt moet worden uit het nieuwsaanbod.

De Bornse Courant verscheen voor het eerst in 1902. De heer J.C.Heise was de oprichter. Hij was door de directie van de textielfabriek Spanjaard naar Borne gehaald, na zijn vlucht uit Zuid Afrika waar hij als compagnon van Paul Kruger pamfletten drukte voor de strijd tegen de Engelse overheersers. Heise kreeg een baan in de fabriek en mocht tevens een eigen drukkerij opzetten. Hij begon in de Grotestraat, maar vestigde zich al spoedig aan de Stationsstraat 48, waar de krant vele jaren lang gedrukt zou worden. In die begintijd was de Bornse Courant een weekblad voor abonnees. Hoewel het publiek in eerste instantie sceptisch was over de krant, bleek het al spoedig bestaansrecht te hebben. In 1922 nam J.Over de drukkerij over, opgevolgd door zijn zoon.

Niet braaf genoeg

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de krant verboden, omdat deze ''in de ogen van het Persgilde niet braaf genoeg was". Maar direct na de bevrijding van Borne, op 7 april 1945 verscheen de krant op oranje papier dat de drukker voor deze gelegenheid bewaard had.

Met de wederopbouw groeide de krant mee en werd steeds dikker. Verslaggevers zorgden voor het nieuws, in de drukkerij werd dit gezet en vervolgens gedrukt in de eigen drukkerij.

De krant werd dikker en in de jaren 60 van de vorige eeuw had de krant zo'n 5000 abonnees. Dat was erg veel want Borne telde toen niet zoveel inwoners als nu.

Internet blijkt sterke concurrent

De laatste eigenaar van de krant was A.van Loon. Hij verkocht de Bornse Courant in 1997 aan Wegener, een groot bedrijf dat veel dagbladen en andere kranten in zijn bezit had. De persen uit de drukkerij werden allemaal verkocht. De Bornse Courant werd sindsdien in Enschede gedrukt bij de TC Tubantia.

Maar met de opkomst van internet, belandden vele dagbladen en ook huis-aan-huisbladen in zwaar weer. Reorganisaties, fusies, overnames, het was aan de orde van de dag. Wegener werd eveneens overgenomen en kwam uiteindelijk in handen van de Belgische Persgroep.

Totdat er ook binnen dit concern weer gereorganiseerd moest worden.

Er staan dus grote veranderingen op stapel voor de Bornse Courant. Hoe het er precies uit zal gaan zien komend jaar is nog niet helemaal duidelijk. A.H.