15 april 2020 door: T.Stegeman De Oude Kerk: toch open, maar dan anders

Velen hadden zich verheugd op het moment dat zij de Oude Kerk weer zouden kunnen zien, de gerestaureerde muurschilderingen, de schoongemaakte muren en gewelven. Er zou een open dag komen eind maart, maar dat liep allemaal anders, vanwege de maatregelen ten aanzien samenkomsten. Ook de gemeente kan momenteel niet samenkomen om haar diensten te houden. Via onze online-diensten zien we wel wat beelden van de gerestaureerde ruimte, maar dat is toch heel anders dan even echt in de ruimte aanwezig zijn en er in rond te lopen.


Vanaf woensdag 15 april zal de Oude Kerk op doordeweekse dagen van 10.00 – 16.00 uur open staan voor bezoek. Openstaan betekent ook ècht openstaan voor iedereen, ongeacht kerkelijke binding of achtergrond. Voor wie in alle rust de schilderingen wil bekijken: wees welkom! Voor wie stil wil zijn en even wil bidden: wees welkom! Voor wie een gebedsintentie op wil schrijven die op de zondag erna wordt meegenomen in de voorbeden: wees welkom! Voor wie een hartenkreet aan God wil slaken en die toe wil vertrouwen aan ons ‘noodkreetkleed’, waarbij niemand anders die kreet zal lezen: wees welkom! Voor wie een kaarsje aan wil steken, bijvoorbeeld bij onze gedachtenisroos: wees welkom! Wees van harte welkom om binnen te stappen tijdens de openingsuren. Mochten er afscheidsdiensten plaatsvinden, dan kan de openstelling niet doorgaan.


Uiteraard gelden bij het bezoeken van de kerk alle veiligheidsmaatregelen die overal gelden: gepaste afstand, niet te veel mensen tegelijk. De aanwezige vrijwilliger zal daar ook op toezien. Het is verheugend dat zich al een mooi aantal vrijwilligers gemeld heeft om aanwezig te zijn bij de openstelling. Er zal ook een collecte-bus aanwezig zijn waarin een donatie voor het restauratiefonds kan worden gedaan.


Hoewel alles anders is momenteel: de Oude Kerk gaat tòch open!