15 april 2020 door: T.Stegeman Corona vertraagt terugreis

Als het allemaal meezit kunnen Emmalie Muller en haar vriendin Thirza woensdag eindelijk op het vliegtuig naar huis stappen. Ze durven echter hun koffers nog niet in te pakken, De vlucht ivanuit Nieuw Zeeland s immers al vier uitgesteld in de afgelopen twee weken. De meiden durven nergens meer op te hopen.

Vader André Muller en echtgenote Jolien kijken verlangend uit naar het moment dat ze hun dochter weer in hun armen kunnen sluiten. Ruim negen maanden geleden, vertrokken de meiden naar Australië om te gaan werken als au pair. Vervolgens wilden ze in dit bijzondere continent gaan reizen en tevens Nieuw Zeeland bezoeken.  ‘’Onze andere dochter, die kinderoncologisch verpleegkundige is in Utrecht voegde zich bij hen en met z’n drietjes begonnen ze aan de rondreis door Nieuw Zeeland’’, vertelt André. ‘’Met een camper trokken ze door het Noorder eiland en we kregen prachtige beelden thuis gestuurd. De meiden hadden voor de reis gewerkt en gespaard. Ze genoten en wij met hen!’’ Maar toen brak de Corona pandemie uit. Dit nieuws bereikte ook de reizende meiden. Die besloten nadat ze het Noorder eiland gezien hadden om niet verder te trekken en naar Christchurch terug te keren om de camper in te leveren.

Op dat moment besloot de premier van Nieuw Zeeland tot een lockdown van het land. ‘’Het werd een faliekante lockdown, veel strenger dan hier. De meiden zaten vast. De terugreis stond op losse schroeven!’’. Roosmarijn, de oudste dochter kon nog net met de laatste lijnvlucht mee terug naar Nederland maar de twee vriendinnen moesten achterblijven. ‘’Afschuwelijk om zo een vakantie te moeten eindigen. Er brak een vreselijke tijd aan, want er moest opeens van alles geregeld worden. Onder meer een verblijfplaats. Waar blijf je zolang je niet weg kunt?’’ Uiteindelijk werd er onderdak gevonden bij een gastvrouw. ‘’Door samen voor de huishouding te zorgen, kunnen de kosten gedeeld worden!’’

De meiden zitten echter nog steeds vast op Nieuw Zeeland. Het vliegtuig staat aan de grond. De oorzaak ligt in Hongkong. Deze metropool heeft het vliegveld gesloten, waar normaliter een tussenlanding wordt gemaakt. Er wordt inmiddels druk gezocht naar een alternatief.

‘’We hadden al een gezellige passbrunch bedacht voor ons allen samen, maar dat komt er nog niet van. Al onze hoop is nu op woensdag gericht,” besluit André.  A.H.