19 mei 2020 door: T.Stegeman Kringloopwinkel is nu warenhuis

door Annemarie Haak

 

Direct bij binnenkomst overvalt de bezoeker de enorme ruimte. De oorspronkelijke hal is opgedeeld in twee verdiepingen, een enorme trap die pontificaal centraal in het midden staat, leidt naar de tweede verdieping. Een open vide geeft direct een blik op de enorme kledingafdeling die op deze etage is ingericht. De begane grond is een grote toonzaal van meubels in diverse soorten en varianten. Dit is geen doorsnee kringloopwinkel meer, dit is een warenhuis geworden. Vandaag gaan de deuren open en mogen de eerste klanten naar binnen.

 

Spannend voor zowel bestuur als voor de medewerkers, vooral in deze tijd. Er staan mandjes bij de ingang, veertig stuks in totaal. Zijn de mandjes op, dan moet er even gewacht worden tot er iemand naar buiten komt. Bedrijfsleider Fred van der Pol is trots op dit nieuwe onderkomen en met hem het bestuur van de Kringloopwinkel. Samen met de medewerkers is er enorm veel werk verzet om alles op tijd klaar te krijgen. De verbouwing werd voor een groot gedeelte door een aannemer gedaan maar ook men moest ook zelf de handen uit de mouwen steken. ‘’Allereerst al de indeling. Dit was een kale grote hal. We hebben zelf bepaald waar we welke afdeling wilden plaatsen,’’ licht Fred tijdens de rondleiding toe. ‘’We hebben eigenlijk de lijn van onze manier van werken gevolgd vanaf het begin dat de goederen ingebracht worden, gesorteerd, getest, gerepareerd, geprijsd  tot aan het plaatsen in de winkel. Alles is heel overzichtelijk uitgestald.’’ Verder werden veel schilderwerk en andere kleinere klussen zelf uitgevoerd.

 

Ingebrachte goederen zijn na drie dagen virusvrij

 

Bezoekers die goederen willen inbrengen kunnen dit aan de linkerkant van het pand doen bij de recylestraat. Met de auto kan er naar binnen gereden worden, waar men aan de linkerkant units aantreft waar de verschillende spullen gedeponeerd kunnen worden. Borden geven aan wat er waar gestort kan worden. Vervolgens kan men het pand weer verlaten via de achterkant. ‘’Vanuit de recylestraat kunnen medewerkers de goederen direct naar binnen brengen, waar het drie dagen moet blijven staan in verband met het virus. Daarna wordt het gesorteerd.’’ Voor witgoed is een speciale testruimte ingericht voordat de spullen weer te koop aangeboden worden. Tevens zijn er diverse magazijnruimtes ingericht, waar spullen opgeslagen kunnen worden.  Ook de kleding voor het volgende seizoen hangt al klaar. ‘’Op die manier kunnen we onze collectie steeds aanvullen en wisselen.’’ De nieuwe Kringloopwinkel heeft zeker vier keer zoveel ruimte als het voormalige pand, men beschikt zelfs over een afhaalmagazijn. Kan het gekochte niet direct meegenomen worden? Geen punt, dan wordt het, net als bij Ikea even in een aparte ruimte gezet waar het op een later tijdstip afgehaald kan worden.

 

Een van de grootste winkels van Twente

 

De Kringloopwinkel gaat open van dinsdag tot en met vrijdag, van 10uur ’s morgens tot 17uur ’s middags. Vier dagen per week. ‘’We willen eerst even kijken hoe het allemaal verloopt. In deze enorme winkel hebben we ook veel personeel nodig, meer dan voorheen. Op alle afdelingen moeten mensen zijn. Neem alleen al de kledingafdeling. We hebben nu zo’n enorm aanbod aan dames-, heren- en kinderkleding dat daar meer medewerkers nodig zijn. Ook de boekenafdeling, het speelgoed en de meubeltoonzaal zijn veel groter dan voorheen.’’  Vanwege het coronavirus moeten er tevens extra maatregelen genomen worden. Van de paskamers is slechts de helft toegankelijk, de kassa is afgeschermd met plastic en er kan uitsluitend met pin betaald worden. ‘’We willen zo verantwoord mogelijk te werk gaan! Dit is een van de grootste kringloopwinkels van Twente en daar zijn we bijzonder trots op!’’

Kijk op facebook voor een fotoreportage