26 mei 2020 door: T.Stegeman Kulturhus pakt de draad weer op, schade aan inkomsten is aanzienlijk

door Annemarie Haak

 

De parkeerplaats is nagenoeg leeg. De zitjes in de foyer zijn onbezet, de ruimte waar het altijd een komen en gaan van bezoekers is, blijft akelig stil en leeg. Vanwege de veiligheidsmaatregelen is het gebouw lange tijd gesloten geweest, maar daar gaat nu verandering in komen. De bieb is weer open en ook in de muziekschool wordt weer les gegeven. Binnenkort zullen de overige disciplines eveneens weer in gebruik genomen worden. Het Kulturhus ontwaakt langzaam uit een nare droom.

 

‘’Vanaf 1 juni mogen er weer groepen tot 30 personen toegelaten worden’’, licht directeur Frank Droste toe. ‘’Er zijn protocollen gemaakt en routes aan gegeven. Ook de theaterzaal wordt weer langzaam in gebruik genomen!’’ Als alles goed gaat mogen er per 1 juli 100 mensen tegelijk in een zaal. De afstand van 1,5 meter moet echter wel gehandhaafd blijven.

‘’De theatervoorstellingen die we gecontracteerd hadden, kunnen helaas niet meer door gaan. Het seizoen is ten einde. We proberen zoveel mogelijk deze voorstellingen door te schuiven naar het komende seizoen, mensen die kaarten gekocht hebben kunnen die straks dus gewoon weer gebruiken.’’ Wat wel doorgaat is de film ‘De beentjes van St. Hildegard’ van Herman Finkers en Johanna ter Steege. Die zal in samenwerking met het Filmhuis de komende maanden in de grote zaal gedraaid worden. ‘’Juli en augustus zijn voor ons rustige maanden, dan ligt het theater eigenlijk stil. We hopen dat we straks in september weer op volle kracht kunnen draaien!’’

 

‘’In het tweede kwartaal moeten wij de klapper maken’’

 

Corona heeft bij het Kulturhus grote schade aangericht. ‘’Met name in het tweede kwartaal moeten wij de klapper maken, dat is voor ons de drukste tijd! En juist nu hebben we onze activiteiten moeten staken.’’ Een ongelukkiger moment kon bijna niet. Het Kulturhus had net een ingrijpende verbouwing achter de rug, toen het ook nog eens getroffen werd door een bezuinigingsmaatregel vanuit de gemeente. Daarbovenop komt nu het verlies vanwege corona. ‘’We lopen zeker zo’n 70.000 euro mis aan inkomsten. Vooral de horeca en de zalenverhuur zijn voor ons de grootste bronnen van inkomsten en daar vielen de klappen. Het eerste kwartaal van dit jaar ging goed, maar deze sluiting is een gigantische strop. Wij komen als organisatie bovendien voor geen enkele regeling in aanmerking!’’ Hoe het verder moet weet Droste ook niet. Toch zal er een oplossing moeten komen.

De vaste huurders, waaronder veel verenigingen zijn gebleven. Die kunnen binnenkort hun activiteiten weer opstarten, ieder met zijn eigen protocol aan voorzorgsmaatregelen. Muziekdocenten geven weer les, zij het aan een enkele leerling per keer. Daarvoor werden de lessen online gegeven. Ook de bieb is weer opgestart. ‘’Toen we dicht zaten hebben we met z’n allen boekpakketten gemaakt en die bezorgd bij de leden. Een hele klus, maar het liep erg goed.’’ De horecamensen hebben achterstallige klussen gedaan, vloeren in de was gezet en veel opgeruimd. Bovendien werden er cursussen gevolgd. ‘’Iedereen is eigenlijk heel erg druk geweest, het werk ging gewoon door.’’

 

Bovendien heeft men een nieuw initiatief gelanceerd: Kulturhus TV. Gebruikers van het Kulturhus kunnen zelf filmpjes en video’s maken en die online plaatsen.