24 juni 2020 door: T.Stegeman Nieuwe stek voor oude fontein

door Annenarie Haak

Het aanpassen van de omgeving is al nagenoeg klaar. Er ligt een keurig grindvlak, het bankje is al aangekocht en binnenkort moet het water weer gaan stromen uit de vier bronzen kranen. ‘’Dit wordt een heel mooi plekje!’’ aldus René Hesselink en Bennie Broekhuis.

De oude fontein met bovenop de kenmerkende bijenkorf, het wapen van Borne, die ooit het Dorsetplein sierde, heeft een nieuwe locatie gekregen. Aan de Bartelinksweg, op de splitsing met Erve Kruisselbrink staat onder een rustieke oude eik, de fontein weer te pronken. Het gevaarte dat in 1981 op het Dorsetplein werd geplaatst als bekroning voor de grootschalige renovatiewerkzaamheden, die destijds hadden plaats gevonden, is vervolgens al meerdere keren van de ondergang gered. Toen het plein opnieuw op de schop moest, was er geen plaats meer voor de fontein en werd het gevaarte gedumpt op de gemeentewerf. Totdat Henk Kuipers, destijds eigenaar van kindermode Balloon, het initiatief nam om het gevaarte in de Nijstad te plaatsen. Daar deed hij vervolgens dienst als bloembak omdat de waterspuwer lek was.

Onlangs kreeg de Nijstad een nieuw aanzicht en moest de oude fontein opnieuw het veld ruimen. Via een oproepje kon er ingetekend worden op een nieuwe locatie. Voorwaarde was wel dat het op openbaar terrein zou zijn en in het zicht. Er kwamen heel wat reacties op, maar de enthousiastelingen haakten even zo snel weer af toen bleek dat de fontein lek was en restauratie wel eens veel geld zou gaan kosten. De acht ton wegende fontein werd tijdelijk op het erf van Richard Blenke achter Hotel Jachtlust geplaatst.  Vanuit het kerkdorp Hertme zou er interesse bestaan. Die kwam uiteindelijk van René Hesselink en Bennie Broekhuis.  Zij hadden een locatie op eigen grond in gedachten.

‘’Hier bij de achteringang van Erve Kruisselbrink, komen heel veel wandelaars en fietsers langs. We zien nu al dat velen de moeite nemen om af te stappen en de fontein van dichtbij te bekijken’’, licht Hesselink toe. ‘’Ik heb inmiddels een parkbankje gevonden dat hier aan de zijkant een mooi plekje moet krijgen en de lekkage in de fontein lossen we ook op!’’ De slangen voor het water liggen al naast de bak. Er moet alleen nog een stroomaansluiting komen. Leidingen liggen in de buurt, de heren willen de gemeente benaderen voor een aansluiting. Met een circulatiepomp zou het water weer kunnen stromen. ‘’Het geheel moet gewoon weer in zijn oude luister terug, het is toch doodzonde om zo’n mooi object te laten verpieteren!’’