5 augustus 2020 door: T.Stegeman Ans Lindeman gaat met pensioen.

‘’Een koekje voor het slapen gaan’’

 

Het grote plakkaat op de deur van de behandelkamer laat niets aan duidelijkheid te wensen over. Het is de laatste werkdag van Ans Lindeman, ze gaat met pensioen! Het zal wennen zijn na een

loopbaan van 44 jaar mondhygiëne. Vanwege corona staat er geen afscheidsfeestje gepland, maar de hoeveelheid kaarten in de spreekkamer en de vele berichtjes doen haar zichtbaar goed.

 

Als de dag van gisteren weet ze nog dat ze geselecteerd werd voor de opleiding. ‘’Zestig studenten in totaal werden aangenomen in Amsterdam, Utrecht en Nijmegen en ik was daar eentje van!’’ Ongelooflijk vindt ze zelf nog steeds. Het was voor velen onbekend terrein. ‘’Ik moest steevast twee keer uitleggen wat het werk van een mondhygiëniste inhield!’’ verklaart ze lachend. Er was niet veel aandacht voor het gebit. ‘’Ik weet zelf nog dat mijn moeder ons voor het slapen gaan een koekje of een plakje cake kwam brengen als we in bed lagen. Of we goed onze tanden hadden gepoetst werd niet gecontroleerd.’’ En dat was geen uitzondering. Elk half jaar werd de tandarts bezocht en die keek naar gaatjes, die vervolgens werden gevuld. Preventief gebeurde er heel weinig. Gelukkig is er in de loop der jaren veel veranderd. ‘’Het goed onderhouden van je gebit is heel belangrijk. Niet alleen voor de tanden, maar ook voor je lijf. Uit onderzoek is gebleken dat veel aandoeningen waaronder diabetes en nierziektes te maken kunnen hebben met je gebit. Een ontsteking of infectie aan het tandvlees kan verstrekkende gevolgen hebben. Zorg voor je gebit is geen loze kreet!’’

 

Goed gebit geeft zelfvertrouwen

 

Na het afstuderen werkte Ans eerst in het ziekenhuis, maar deze baan verruilde ze na verloop van tijd voor het opstarten van een eigen praktijk samen met tandarts Van der Woerdt. ‘’Dat was in de Dorsmolen. Ik was een van de eerste mondhygiënistes in heel Twente. Dat hield in dat in eerste instantie  alleen de patiënten met een verwijzing bij mij terecht kwamen. Die hadden klachten en kwamen echt voor een behandeling, zoals tandvleesontsteking, bloedingen en andere gebitsaandoeningen.’’  Ook andere tandartsen stuurden hun patiënten door en zo groeide de praktijk gestaag. Haar deskundigheid sprak zich rond waarbij tevens de gebitspreventie terrein won.

Na acht jaar stapte Sandra Mulder in de praktijk en werd een maatschap opgericht. Samen bouwden ze verder aan goede mondzorg. ‘’Een mond is een van de eerste dingen die je ziet van iemand. Een goed verzorgde mond zegt iets over de persoonlijkheid en geeft tevens zelfvertrouwen.’’ Gelukkig beseft men tegenwoordig hoe belangrijk gebitsverzorging is en dat controle een absolute must is.

Toen de plannen voor het Dijkhuis ter sprake kwamen, waarbij tevens een gezondheidscentrum betrokken werd, hapten de beide vrouwen toe. Van der Woerdt verhuisde mee en inmiddels heeft Chantal Geerdink haar intrede gedaan bij de praktijk in het woonzorgcentrum. Ans Lindeman kijkt tevreden terug, maar ook met een kritische blik naar de toekomst. De steeds hoger wordende premies van de zorgverzekeraars baren haar zorgen. ‘’Als mensen minder te besteden hebben, zullen ze dan de mondzorg schrappen? Dat zou heel jammer zijn. Gelukkig hoeven kinderen tot achttien jaar geen premie te betalen, dat is in ieder geval een geruststelling!’’

 

Bij de foto: Ans Lindeman en haar opvolgster Chantal Geerdink