1 december 2020 door: T.Stegeman Vele vraagtekens bij heropening AZC Azelo

door Annemarie Haak

 

Het nieuws sloeg in als een bom. Ondanks de harde toezeggingen dat het voormalige internaat Media Matrix aan de Bornerbroeksestraat in Azelo, niet weer gebruikt zou worden als asielzoekerscentrum, kwam wethouder Michel Kotteman toch nog met het bericht dat er nieuwe bewoners in het complex zullen worden ondergebracht. Zeker voor drie jaar! Het COA huurt het complex en zal maximaal hier zo’n 299 asielzoekers huisvesten. In eerste instantie gaat het om mensen met een verblijfsvergunning die wachten op permanente huisvesting. Over andere groepen wil het COA nog in overleg met de gemeente en buurtbewoners.

 

De gemeente had het complex aangekocht en was op zoek naar aspirant-kopers. Er zouden al drie kandidaten zijn, maar helaas bleef er slechts eentje over: beschermd wonen. Samen met zes andere Twentse gemeenten is er momenteel een wachtlijst van 130 personen die graag een woning willen. Dat zou in het voormalige azc kunnen maar hieraan zaten wel de nodige haken en ogen. Onder meer het financiële plaatje en dat bleek onacceptabel, immers de gemeente Borne verkeert al in zwaar weer dus investeren was geen optie.  Vandaar dat er alsnog gekozen is voor opvang van asielzoekers. Dan levert het complex in ieder geval nog wat op.

 

Het is de bedoeling dat het na drie jaar schoon opgeleverd wordt, waarna het complex gedeeltelijk gesloopt wordt. Het hoofdgebouw blijft staan omdat dit toch beeldbepalend is, hiervoor wordt een kleinschalige invulling gezocht. Mocht dit niet lukken dan wordt alsnog besloten het te slopen. De overige panden verdwijnen en maken hoogstwaarschijnlijk plaats voor een zonnepark. Het woonhuis ernaast dat gebruikt werd als kinderopvang blijft bestaan.

De gemeenteraad heeft zich inmiddels minder positief uitgelaten omtrent dit besluit dat door het college is genomen. Het merendeel is verbijsterd en is van mening dat het niet correct is naar de inwoners van Azelo en dat het bovendien de geloofwaardigheid van de lokale politiek aantast. Gisteravond is er een speciale raadsvergadering ingelast over dit onderwerp.

Of het tot een motie van wantrouwen is gekomen kunt u lezen op facebook. ‘’Ik schaam mij dat ik in deze gemeenteraad zit!’’ verklaarde Ernst Janssen(D66) eerder tegenover De Twentsche Courant Tubantia. VVD-er Leo Graafhuis spreekt over ‘’Je reinste onbehoorlijk bestuur. Vooral naar de inwoners van Azelo toe, die in mei nog hoorden dat het azc definitief dicht zou blijven!’’ Bert Oude Lansink(CDA) vindt dat de raad door het college buitenspel is gezet en Henk van den Berg (Borne Nu) is geheel verrast door het college waarvan ook zijn wethouder deel uitmaakt: ‘’We besloten het azc te verkopen en niet om er opnieuw asielzoekers te huisvesten.’’

Het laatste woord is nog niet gezegd. Dat is een gegeven dat duidelijk is.