1 december 2020 door: T.Stegeman Sinterklaas wordt mediageniek

door Annemarie Haak

Je moet er wat voor over hebben om in beeld te blijven. De intocht van de Goedheiligman ging immers niet door en inmiddels dringt de kerstversiering zich al aan ons op. In menige tuin branden al lampjes en hier en daar wordt al een kerstboom gespot. Zelfs etalages van ondernemers zijn al geheel in kerststijl omgetoverd. Black Friday verslaat ondanks corona alle records terwijl zwarte piet in de ban gedaan wordt. Wie er nog iets van snapt! Sinterklaas moet echt alle zeilen bij zetten om nog een beetje de aandacht te  krijgen, die hij verdiend. Afgelopen weekend konden de kinderen op afspraak met hem facetimen en dat kan ook de komende dagen nog. De huisbezoeken konden immers ook niet door gaan, op deze manier hadden de kinderen nog eventjes contact met de Sint.

Ook Sinterklaas vindt het allemaal maar niks. Hij had zo gehoopt op een mooie intocht. De grootse happening op het Rheineplein, de wandeling door de Grotestraat, de vele kinderen, Sint heeft het gezien als een groot gemis. Evenals de huisbezoeken, het contact met kinderen, hun pappa’s, mamma’s en grootouders. Hij bewaart er hele goede herinneringen aan.  De Goedheiligman wordt altijd gesteund door de scouting St.Stephanus/Martina en ook voor deze vereniging is het een aderlating. Wat dat betreft is 2020 geen goed jaar. Hopelijk wordt dit volgend jaar beter.

Maar elk nadeel heeft zijn voordeel zou Johan Cruijff zeggen en wie goed opgelet heeft, heeft Sinterklaas onlangs bij OP1 kunnen waarnemen. De grote kindervriend was uitgenodigd door Paul de Leeuw samen met een collega uit Leiden. En daar blijft het niet bij. Sint heeft de smaak te pakken en heeft nog een uitnodiging van de presentator op zijn bureau liggen. Wat dat precies inhoudt, kan de Kindervriend nog niet zeggen, maar dat het weer spectaculair zal worden staat vast.  Dus houd de programmering in de gaten! ‘’We moeten het Sinterklaasfeest promoten!’’ zegt hij resoluut. ‘’Anders worden we van de kaart geveegd en dat mag niet gebeuren! We missen nu al zoveel gezelligheid!’’

Gelukkig was de landelijk intocht een feest en werd het Sinterklaasjournaal ook weer heel goed bekeken. ‘’Op deze manier houden we contact met de kinderen en dat moet ook. Ik kom immers voor hun!’’  Hele fijne herinneringen heeft hij aan de huisbezoeken. ‘’Ik krijg wel eens briefjes van pappa’s en mamma’s met allerlei op- en aanmerkingen, maar ik ben geen opvoeder. Dat mogen ze lekker allemaal zelf doen! Meestal improviseer ik wat samen met mijn Pieten  en dan maken we er een klein feestje van!’’ Uiteraard heeft de Sint zich tijdens deze bezoeken te houden aan een strak tijdschema want alle kinderen zitten op hem te wachten. ‘’Zo ben ik ooit in de haast een zak met cadeautjes vergeten!’’  Hij kleurt er nog van. Vreselijk was dat! ‘’Maar ik heb hem hoogst persoonlijk weer op het juiste adres gebracht!’’ Achter de huisbezoeken zit een hele organisatie, die alles van minuut tot minuut in de gaten houdt. Dat moet ook, anders loopt het in de soep.

Zoals reeds gezegd wordt het dit jaar allemaal anders, hoewel, Sinterklaas en zijn gevolg gaan nog wel op scholenbezoek.  ‘’Elke school heeft een manier gevonden om dit coronaproof te doen, de ene keer digitaal. De andere school doet een defilé,  we laten ons verrassen!’’