1 december 2020 door: T.Stegeman Uithuilen en opnieuw beginnen

Dat is kortweg het besluit van de gemeenteraad dat maandagavond genomen werd in antwoord op het collegevoorstel over de komst van nieuwe asielzoekers naar het azc in Azelo.

De gemeenteraadsleden waren geen van allen te spreken over de gang van zaken. Wethouder M.Kotteman kreeg dan ook onder uit de zak. Met name het verlies van vertrouwen werd aangevoerd. Werd er eerder gemeld dat er nooit meer asielzoekers naar Azelo zouden komen, afgelopen week meldde het college het tegenovergestelde. Het azc was weliswaar aangekocht, maar er was nog geen cent betaald!! Het COA wilde daarom nog drie jaar gebruik maken van het complex waarmee de aankoopsom geregeld zou zijn.

Dit was een schop tegen het zere been van de raad, dat onder aanvoering van Leo Graafhuis (VVD) een motie indiende waarin hij stelde dat het complete voorstel van het college van tafel moest. ''Er moet opnieuw gesproken worden met de omwonenden, alle mogelijke opties moeten weer bekeken en besproken worden.'' Er moet draagvlak gezocht worden, het vertrouwen in het gemeentebestuur moet weer herwonnen worden. In dit traject wil de raad voortdurend op de hoogte blijven van de voortgang.

Deze motie werd met 12 stemmen voor en 6 stemmen tegen aangenomen.

 

Wat eraan vooraf ging

 

Het nieuws sloeg in als een bom. Ondanks de harde toezeggingen dat het voormalige internaat Media Matrix aan de Bornerbroeksestraat in Azelo, niet weer gebruikt zou worden als asielzoekerscentrum, kwam wethouder Michel Kotteman toch nog met het bericht dat er nieuwe bewoners in het complex zullen worden ondergebracht. Zeker voor drie jaar! Het COA huurt het complex en zal maximaal hier zo’n 299 asielzoekers huisvesten. In eerste instantie gaat het om mensen met een verblijfsvergunning die wachten op permanente huisvesting. Over andere groepen wil het COA nog in overleg met de gemeente en buurtbewoners.

De gemeente had het complex aangekocht en was op zoek naar aspirant-kopers. Er zouden al drie kandidaten zijn, maar helaas bleef er slechts eentje over: beschermd wonen. Samen met zes andere Twentse gemeenten is er momenteel een wachtlijst van 130 personen die graag een woning willen. Dat zou in het voormalige azc kunnen maar hieraan zaten wel de nodige haken en ogen. Onder meer het financiële plaatje en dat bleek onacceptabel, immers de gemeente Borne verkeert al in zwaar weer dus investeren was geen optie. Vandaar dat er alsnog gekozen is voor opvang van asielzoekers. Dan levert het complex in ieder geval nog wat op.

Het is de bedoeling dat het na drie jaar schoon opgeleverd wordt, waarna het complex gedeeltelijk gesloopt wordt. Het hoofdgebouw blijft staan omdat dit toch beeldbepalend is, hiervoor wordt een kleinschalige invulling gezocht. Mocht dit niet lukken dan wordt alsnog besloten het te slopen. De overige panden verdwijnen en maken hoogstwaarschijnlijk plaats voor een zonnepark. Het woonhuis ernaast dat gebruikt werd als kinderopvang blijft bestaan.

De gemeenteraad heeft zich inmiddels minder positief uitgelaten omtrent dit besluit dat door het college is genomen. Het merendeel is verbijsterd en is van mening dat het niet correct is naar de inwoners van Azelo en dat het bovendien de geloofwaardigheid van de lokale politiek aantast.

‘’Ik schaam mij dat ik in deze gemeenteraad zit!’’ verklaarde Ernst Janssen(D66) eerder tegenover De Twentsche Courant Tubantia. VVD-er Leo Graafhuis spreekt over ‘’Je reinste onbehoorlijk bestuur. Vooral naar de inwoners van Azelo toe, die in mei nog hoorden dat het azc definitief dicht zou blijven!’’ Bert Oude Lansink(CDA) vindt dat de raad door het college buitenspel is gezet en Henk van den Berg (Borne Nu) is geheel verrast door het college waarvan ook zijn wethouder deel uitmaakt: ‘’We besloten het azc te verkopen en niet om er opnieuw asielzoekers te huisvesten.’’