22 december 2020 door: T.Stegeman Bornse jongeren doen vrijwilligerswerk in coronatijd.

RTV Borne heeft in samenwerking met Bureau Vrijwilligerswerk Borne een reportagereeks gemaakt over jongeren die bij diverse sportclubs in Borne vrijwilligerswerk doen. Juist in deze coronatijd willen we laten zien dat er heel veel jonge mensen zijn die ‘gewoon’ doorgaan met hun vrijwilligerswerk.

 

Het lijkt de laatste tijd of jongeren alleen nog maar slechte dingen doen. Je hoort en leest over verboden feestjes, afsteken van illegaal vuurwerk of het houden van straatraces en het allerergst: met corona gerelateerde klachten gewoon onder de mensen blijven komen. Door alles wat er over jongeren gepubliceerd wordt, zou je bijna denken dat alle jongeren massaal zijn ontspoord. Maar dat is natuurlijk een vertekend beeld. Helaas komen altijd alleen de negatieve uitspattingen in het nieuws. De jongeren die zich juist netjes aan regels houden blijven onderbelicht.

 

Het grootse deel van de Bornse jongeren accepteert dat het nu, net als voor iedereen, even niet anders is. Zij vullen hun tijd (tijdelijk) anders in en houden zich zo goed mogelijk aan de voor hen geldende coronaregels. Ze bezoeken geen feestjes meer en ook met (veel) vrienden samenkomen kan niet. Toch lukte het de meeste jongeren om op andere manieren hun contacten te onderhouden, bijvoorbeeld door middel van (video)bellen, appen, online games spelen, online spelletjesavonden en social media (snapchat en Instagram).

 

Ook zijn er jongeren die zich maatschappelijk betrokken tonen door bijvoorbeeld elke week de boodschappen te doen voor hun buurvrouw/buurman, oma en/of opa. Ook doen zij, waar mogelijk, vrijwilligerswerk.

 

In 2019 deed 45% van de jongeren eens of vaker per week vrijwilligerswerk. En hoewel een groot deel dit bij een eigen (sport)club doet omdat zij het gewoon leuk vinden, is er ook een groot deel dat vrijwilligerswerk doet uit maatschappelijke betrokkenheid. Zij doen dit bijvoorbeeld bij culturele verenigingen, in de eigen wijk en buurt of zelfs in de zorg.

Om zulke jongeren eens in de spotlights te zetten heeft RTV Borne midden in de coronatijd een reportagereeks gemaakt over jongeren die bij diverse sportclubs in Borne vrijwilligerswerk doen (de opnames zijn gemaakt in de zomerperiode waarin er nog niet binnen gesport mocht worden red.).

 

Tekst Erna Binnendijk

Een productie van RTV Borne