2 februari 2021 door: T.Stegeman Grootse plannen voor hertenkamp

door Annemarie Haak

De camera’s zijn geïnstalleerd en hierdoor heeft het bestuur goed zicht op alles wat er in het park gebeurd. De effecten zijn positief. Veel minder ongewenst afval en ook het aantal dieren dat gedumpt wordt is afgenomen. Nu is het weer tijd voor nieuwe plannen en die zijn er! Een uitkijktoren zodat kinderen het hele park kunnen overzien, een konijnenheuvel, een bijenhoek, een speciaal stuk voor de herten met hoog gras, meer begroeiing zodat er ’s zomers meer schaduwplekken zijn voor de dieren, een waterpartij. Een hele rits wensen ligt er al beschreven in het komende vijfjarenplan. Voorzitter Thijs Geerdink ziet het helemaal voor zich. Samen met Astrid Roek en Marielle Oude Kamphuis heeft hij dit plan opgesteld. Het hertenkamp moet een park worden met verschillende hoeken, dat biedt meer uitdaging. ‘’Ik denk aan een boerenerf, zodat kinderen nog dichter bij de dieren kunnen komen en een soort savanne voor de herten. Er moet meer afwisseling komen, daar wordt het park aantrekkelijker van!’’

Grote punt van zorg hierbij zijn de financiën. Het bestuur is afhankelijk van sponsoren en particuliere giften. ‘’In het verleden hadden we veel last van ongewenst gedrag. Toen beheerder Bennie Broekhuis weer een dood schaap aantrof was de maat vol. Zijn foto in de media leverde een golf van reacties op en tevens geld voor camera’s! Daar zijn we ontzettend blij mee. Vanwege corona konden we deze gulle gevers niet persoonlijk bedanken, maar we hebben een bord in het park geplaatst met hun namen! Hier moet Quinten Installatietechniek nog bij komen’’. Er hangen nu zes camera’s op verschillende locaties, die de hele dag het park in de gaten houden. Sindsdien is het behoorlijk rustig en kan het bestuur aan de toekomst werken. Immers het hertenpark vergt onderhoud. Buurtbewoner Bert Kremer verzorgt de dieren en heeft geconstateerd dat er houtworm in het hout van het nachthok zit en dat ook het hekwerk zijn langste tijd gehad heeft. Veel onderhoudswerkzaamheden worden door vrijwilligers gedaan, maar soms moeten er vaklieden bij komen en dat kost geld. Vanuit de gemeente wordt er jaarlijks gedoneerd, maar van dat geld kunnen geen extra uitgaven betaald worden. Dus is het bestuur naarstig op zoek naar sponsors. Bovendien worden er fondsen aangeschreven. ‘’Dit park voorziet in een behoefte. Er zijn zoveel verschillende dieren te zien. Dagelijks komen er ontzettend veel mensen even een kijkje nemen, daar doen we het voor. Het zijn geen enorme investeringen die we willen gaan doen en we kunnen zelf ook de handen uit de mouwen steken maar helaas gaat voor niets de zon op. We kunnen niets zonder geld!’’

Belangstellenden die mee willen helpen, kunnen een mail schrijven naar: hertenkamp@gmail.com

 

Op de foto: Bert Kremer, Marielle Oude Kamphuis, Astrid Roek, Thijs Geerdink en hun kinderen