2 februari 2021 door: T.Stegeman Alles draait om textiel

door Annemarie Haak

 

Vanwege corona is de startdatum van 1 januari uitgesteld. Maar op 26 februari wordt dan toch het startsein gegeven voor het Twents Textielfestival. Burgermeester Jan Pierik verricht de openingshandeling. Deze aftrap vindt plaats in het Bussemakerhuis waar tevens de tentoonstelling ‘’Uit de Kast’’ gepresenteerd wordt. Deze uitzonderlijke expositie geeft een kijkje in de klerenkast van het huis. Door de jaren heen heeft het museum een enorme collectie nostalgische kleding verzameld uit diverse periodes, die nu te bewonderen is. Een dubbele opening dus.

 

Het textielfestival is een initiatief van acht musea uit de regio, dat een aantal jaren geleden opgestart werd.  Borne is hierin voorloper. Op zich niet zo bijzonder want Borne geldt als de bakermat voor de Twentse textiel. ‘’Textiel is eigenlijk de identiteit van Borne, niet alleen vroeger met de fabriek Spanjaard, maar nog steeds,’’ verklaart projectleider Corine Hofstra. ‘’Kijk eens naar het grote aantal modezaken dat Borne kent, dat is ontzettend veel voor een dorp! Daar moeten we iets mee doen. Net als Glasrijk Tubbergen moet Borne het textielcentrum van de regio worden!’’

Om dit te bereiken is er een collectief opgestart van verschillende verenigingen en instanties die het hele jaar door activiteiten op gaan starten.  Dit gebeurt onder de noemer De Rode Draad.  Zo doet de Heemkundevereniging onder meer mee met een fototentoonstelling, krijgen we Kunst in het Koetshuis, speciale textielwandelroutes verzorgd door de gidsen, een modeshow door Fairtrade en de Kringloopwinkel, diverse activiteiten in het Bussemakerhuis en Josje Esseveld wil de mode uit die tijd laten herleven. Alle Bornse media zijn eveneens bij het project betrokken.

 

De Rode Draad is de herkenning

 

‘’In de regio leeft het festival nog niet echt, waarschijnlijk vanwege corona, maar ik hoop dat met onze start de omliggende plaatsen ook wakker worden en dat het gaat leven.’’ Volgens Hofstra, die tevens toeristmanager is, kan dit festival heel mooi uitgebouwd worden op het gebied van recreatie en toerisme. Door jezelf in de etalage te plaatsen, profileer je immers je dorp en dat lokt bezoekers. Als heel Twente meedoet is het effect nog groter.!

Binnenkort gaat tevens de nieuwe website Textiel Twente de lucht in. Hierop worden alle evenementen geregistreerd. ‘’Aan mij de taak om de agenda’s te vullen en het textielfestival te promoten! Alle activiteiten komen bij mij binnen en ik plaats ze op de site, zodat bezoekers in een opslag kunnen zien wat er allemaal te doen is.’’ Specifiek voor Bornse projecten kan de site visitborne.nl bezocht worden. Hier is tevens meer achtergrondinformatie te vinden.

 

‘Foto: ’Borne is de bakermat van de textiel’’, aldus Corine Hofstra