10 februari 2021 door: T.Stegeman Festival zo breed mogelijk in de regio oppakken

door Annemarie Haak

 

Het Bussemakerhuis gaat als eerste de aftrap nemen op vrijdag 26 februari. Burgemeester Jan Pierik zal dan de Rode Draad uitrollen. Op 1 maart gaat de officiële website van het Twents Textiel Festival de lucht in en dan gaat het spektakel regionaal van start. Maar liefst acht musea uit de regio, Oyfo Kunst en Techniek, de Museumfabriek, Natura Docet Wonderrijck Twente, Rijssens museum, Museum Palthehuis, Stadsmuseum Almelo, Rijksmuseum Twente staan samen met het Bussemakerhuis in het teken van Textiel.

 

Textiel is onlosmakelijk verbonden met textiel. De textielgeschiedenis heeft Twente gevormd tot de regio die het nu is; van de thuiswevers in de 16e eeuw, via de fabriqueurs in de 18e eeuw tot en met de opkomst van de grote textielfabrieken in de 19e eeuw. En zelfs de huidige technologie- en kennisindustrie is terug te voeren op de ondernemersgeest die zich in Twente heeft ontwikkeld door het textielverleden. Ook 150 jaar na de doorbraak van de textielindustrie is het thema textiel een dankbaar onderwerp. Niet alleen voor musea, kunstenaars en vormgevers maar ook voor technologiebedrijven. Denk aan de kunstgrasvelden van Ten Cate en allerlei andere toepassingen van circulair en ‘slim’ textiel. De teloorgang van de textielindustrie was een zware slag voor Twente, maar de textiel zal nooit uit Twente verdwijnen; het zit in het Twents DNA.

 

Spaghettirellen om de meisjes

 

Zo ontstond het idee om samen een festival op te zetten. Elk museum zet zijn eigen activiteiten op poten maar daarnaast zijn er ook projecten die voor alle instellingen samen gecontracteerd worden.

Danielle van der Stelt, museumdirecteur van het Palthehuis in Oldenzaal is projectleider en zij kan ons er iets meer over vertellen. ‘’We hebben de voorstelling de Spaghettirellen gecontracteerd en er zijn een aantal routes door Twente uitgezet die met de auto, fiets of te voet afgelegd kunnen worden.’’ De Spaghettirellen is een voorstelling, gebaseerd op de jaren ’60 toen veel Italiaanse gastarbeiders naar Twente kwamen om te werken in de textiel. Deze voorstelling wordt in de openlucht opgevoerd door het theatergezelschap de Jonge Honden, bekend van onder meer de opvoering van de IJssellinie. ‘’Het verhaal is vergelijkbaar met de Westside Story en het oeroude Romeo en Julia. Italianen waren heel knappe, charmante jongens en de Twentse meisjes vielen als een blok voor deze zuiderlingen. Genoeg voer voor rellen en dat gebeurde ook. Omdat het speelde in de textieltijd, is het dus actueel. De voorstelling wordt op verschillende locaties in Twente opgevoerd. Borne staat eind augustus of begin september op de rol!’’

 
Wandelen en fietsen langs kunstwerken

 

De textielroutes verbinden de deelnemende musea met elkaar. Bovendien worden er zeventien grote textielkunstwerken vervaardigd die op verschillende plekken langs de route geplaatst. Er zijn verschillende routes samengesteld voorzien van achtergrondinformatie omtrent het textielverleden.

‘’Het wordt echt heel groots opgezet. Elk museum heeft weer zijn eigen netwerk ingezet, dus het wordt heel breed opgepakt. Eigenlijk hadden we al per 1 januari van start willen gaan, maar door corona is alles opgeschoven. Het kan daarom ook best zijn dat er activiteiten in het komende jaar gepland worden. Het is nu een beetje onzeker!’’