10 februari 2021 door: T.Stegeman Ouderwetse winter

door Annemarie Haak

 

En toen opeens werd de wereld wit. Een sterke wind joeg de sneeuw door het land, creëerde sneeuwduinen en liet geparkeerd staande auto’s voor een groot deel verdwijnen. Sneeuw! Het was bijna een toverwoord. In jaren was er niet zoveel sneeuw gevallen! Sleetjes werden van de zolder gehaald en wie er geen had legde een lieve duit op tafel om er via Marktplaats toch nog eentje te kunnen bemachtigen. Even geen corona, weg met de lockdown en zijn beperkingen, even de teleurstelling van een verloren skivakantie vergeten. Dit was een cadeautje van Moeder Natuur! Een uitzonderlijke situatie, die we in jaren niet meer hadden meegemaakt. Somberheid maakte plaats voor vrolijke gezichten, dit was genieten! Diep in de kraag van de jas gedoken een wandeling maken, sneeuwballen gooien of rennen met je hond. Even diep adem halen!

 

Maar de sneeuw leverde ook problemen op. De treinen stonden stil, de jachtsneeuw nestelde zich tussen de wissels met alle gevolgen van dien. Het verkeer raakte ontwricht, ondanks de inzet van vele medewerkers van Rijkswaterstaat om de grote snelwegen toch begaanbaar te houden. Vele weggebruikers  gaven gehoor aan de oproep om toch vooral niet de straat op te gaan als het niet beslist noodzakelijk was. Het werd stil op straat. Het leek welhaast uitgestorven. Wie niet speelde in de sneeuw zocht de gezelligheid en behaaglijkheid thuis bij de warme kachel.

De basisscholen hielden hun deuren gesloten. Het was te riskant om de kinderen naar school te laten komen. Papieren kranten werden niet bezorgd, de vervoersbedrijven zagen het niet zitten om hun medewerkers de straat op te sturen om de kranten bij de verschillende depots af te leveren. Ook vond men het niet verstandig om bezorgers in alle vroegte de straat op te sturen.

 

Koning Winter heeft zich goed genesteld in ons land. Het blijft nog even doorgaan met sneeuwen en bovendien gaat het vriezen! De temperaturen zakken tot ver onder nul. Ook dit is in jaren niet meer voorgekomen. De ijsmeesters hebben dit keer niet voor niets hun baan weer in orde gemaakt. Nu zal het goed komen met het seizoen! De schaatsen kunnen uit het vet, want de banen gaan zeer zeker open tegen het weekeinde. De weermannen en –vrouwen voorspellen een echte ouderwetse winter!! Liefhebbers van sneeuw en ijs kunnen nu hun hart ophalen!

Op Facebook zijn veel leuke foto’s te zien, ingestuurd door lezers.