23 februari 2021 door: T.Stegeman Joy Beune focust zich op Olympische Winterspelen

door Annemarie Haak

 

Binnen een paar dagen gingen de temperaturen van vrieskou naar lente waarden, het ijs smolt en de sneeuw verdween. Stonden we ruim een week geleden nog op de schaats, nu koesteren we ons in het lentezonnetje. Maar de banen in het Thialf stadion zijn nog bevroren en dus kan er ook geschaatst worden. Joy Beune is al weer druk aan het trainen en de eerste doelen zijn alweer gesteld. De Olympische Winterspelen van 2022 die gehouden worden in Peking. Het afgelopen seizoen bracht voor de Bornse topper niet datgene waarop ze gehoopt had en ze is vastberaden om zich nu geheel op de toekomst te focussen.

 

 

De baan in Thialf is nog twee weken open. Er zijn nog trainingswedstrijden en daarna hebben de schaatsers vakantie. ‘’Vervolgens beginnen de trainingen voor het nieuwe seizoen!’’ Dat betekent fietsen, skeeleren, krachttraining, alles met het doel om beter te kunnen presteren in het komende winterseizoen. Joy is net weer thuis na een verblijf van vijf weken in een bubbel. Alleen op een hotelkamer en elke dag alleen maar schaatsen, eten en slapen. ‘’De eerste paar dagen vond ik het vreselijk, maar gelukkig had ik veel spulletjes van thuis meegenomen om de kamer een beetje gezellig te maken zodat ik me thuis zou voelen. En dat lukte. Daarnaast zag ik ons team bij het eten. We mochten met z’n tweetjes aan een tafeltje zitten en het eten was heerlijk, we werden heel goed verzorgd.’’ Wat dat betreft hadden de schaatsers het heel luxe in hun hotel in Wolvega. Het ontbrak hun aan niets. ‘’s Avonds konden we tevens een spelletje doen of een potje kaarten. Uiteraard wel met handschoenen aan en mondkapjes op. Op die manier ging de tijd vlug voorbij. We zaten immers allemaal in hetzelfde schuitje en hadden zo steun aan elkaar.’’ Alle belangrijke schaatswedstrijden waren in die periode van vijf weken gestopt, dus hard werken. Met de schaatsers uit de overige landen was er nauwelijks contact. De ploegen werden zoveel mogelijk gescheiden van elkaar gehouden. Het NK Allround leverde voor Joy een vijfde plaats op in het eindklassement, het EK een vijfde en op de WK eindigde ze als zesde. Tijdens de Worldcup behaalde ze een bronzen plak op de 3000m. ‘’Met die medaille ben ik heel erg blij. In het begin van het seizoen presteerde ik niet zo goed waardoor ik mij niet plaatste voor de afstanden die ik graag wilde doen en waarop ik goed ben. Dat was jammer.’’ Desondanks is ze heel blij met de resultaten. ‘’Ik wil altijd meer en het gaat ook steeds beter, ik ben gewoon niet gauw tevreden, denk dat ik meer kan!’’

 

Goede maatjes maar op de baan elkaars rivalen

 

De schaatsster bleef nog even in het hotel nadat haar wedstrijden verreden. ‘’Carlijn Achtereekte en Antoinette de Jong moesten nog rijden en vroegen of ik samen met hen wilde inrijden. Dat doe je als teamgenoot. We kunnen heel goed met elkaar opschieten, maar op de baan zijn we elkaars rivalen. Dan gaat het om de beste!’’

Joy staat al vanaf haar negende op de schaats. Ze leerde de beginselen bij de Bornse Schaats- en Skeelervereniging. Haar talent viel op en ze stoomde door naar het gewest Overijssel. Bij het RTC Oost brak ze definitief door. Op het WK Junioren in Salt Lake City werd ze wereldkampioen en reed ze tevens drie nieuwe wereldrecords. Vervolgens wordt haar een contract aangeboden bij Jumbo-Visma, dat onlangs weer verlengd werd. Onder leiding van trainer Jac Orie ontwikkelt ze zich verder en verbetert haar techniek. ‘’Ik moet vooral zorgen dat ik plezier houd in het schaatsen, niet teveel stressen. Zorgen dat ik straks bij het Olympisch Kwalificatietoernooi fit ben. Daar ga ik aan werken!’’