29 april 2021 door: T.Stegeman Geluk zit meestal in kleine dingen Groeien door te delen

door Annemarie Haak

Mannen hebben vaak moeite om zich te uiten, hun gevoelens te delen. Dat ondervond Allard Droste. Hij besloot er samen met Anka Jacobs een boek aan te wijden. Het werd een editie vol met bijzondere ervaringen. Allemaal waar gebeurd. Afgelopen week presenteerde en signeerde het tweetal bij Bruna.

Neem oom Bernard. Hij werkte zijn hele leven bij dezelfde werkgever en kwam nagenoeg niet van zijn plek. Hij wist veel zaken te regelen met een dichte portemonnee. Zo kon hij anderen helpen. Dat maakte hem niet rijk maar wel heel gelukkig. Of het verhaal van Arjan Bonthuis, een agrariër uit Zenderen. Hij verloor twee vingers door onoplettendheid, wilde graag boer worden in Amerika, maar bleef uiteindelijk in Zenderen. Of het verhaal over de vele struikelpartijen van een dominee. ‘’Verhalen die je nou niet direct onder een glas bier in de kroeg zult vertellen, maar die wel heel bijzonder zijn,’’ licht Anka toe. Ze is weliswaar niet de auteur, maar heeft  meegewerkt aan de totstandkoming van het boek. Ze gebruikte haar netwerk om de verschillende personages te bewegen hun verhaal op te schrijven.  Mannen tussen de 18 en 70 jaar.

Groeien door te delen is de titel geworden. ‘’Als je pijn deelt wordt het minder en als je geluk deelt wordt het juist meer!’’ omschrijft een bezoeker heel treffend. ‘’En hierdoor groei je’’, vult  Allard Droste, de auteur aan. Het is het tweede boek van zijn hand. In zijn eerste boek Semco in de polder beschrijft de auteur het wel en wee in zijn metaalbedrijf. Door het complete management op de kop te zetten, de bedrijfsstructuur te veranderen, geen beoordelings- en functioneringsgesprekken te voeren, maar iedere werknemer verantwoordelijk te maken, werd het een doorslaand succes. Hij zag zijn medewerkers uitgroeien tot mensen, die trots waren op hun prestaties en hierdoor veel gelukkiger werden. ‘’We zijn momenteel met z’n allen veel te materialistisch en individualistisch bezig. Daardoor zien we niet meer wat er om ons heen gebeurt. De eenzaamheid, de verborgen armoede, de kleine dingen die belangrijk zijn. Met dit boek wil ik mensen de ogen openen.’’ Zelf schreef hij ook een hoofdstuk: Eikels. Een verhaal doorspekt met humor waarin hij een vergelijking trekt tussen de herfstvruchten van de eikenboom en het gedrag van de hedendaagse mens. Hoe vreemde, eigenaardige gedragingen tot normaal verheven kunnen worden.

Allard Droste doneert van elk verkocht boek 5 euro aan De Gelukskoffer, een instelling, die lessen verzorgt in geluk. Zo’n driehonderd scholen volgen reeds deze lessencyclus die bedoeld is voor de groepen 1 tot en met groep 8. Een sociaal- emotionele cursus die tot doel heeft kinderen te leren om gelukkig te zijn en vooral te genieten van geluksmomenten. Geluk zit immers in de kleine dingen!

 

Bij de foto: Anka Jacobs en Allard Droste signeren de verkochte exemplaren