5 mei 2021 door: T.Stegeman Mijn held, een kroonjuweel

Door Annemarie Haak

 

Totaal overdonderd kwam Tom ten Voorde door zijn voordeur naar buiten, waar een grote menigte zich had verzameld. Sandra Einhaus nam het woord en bedankte nogmaals haar held, die haar het leven gered had op die bewuste zaterdagavond in juli. Zij schreef een brief naar het Oranje Comité om hem voor te dragen als kroonjuweel van Borne. Een delegatie van deze groep kwam Ten Voorde op deze Koningsdag de plaquette overhandigen. En om de feestelijkheden te completteren kreeg Tom een prachtige oranje taart.

 

Ten Voorde is de achterbuurman van Sandra Einhaus en was op die bewuste dag met zijn familie aan het barbecueën op het gazon bij het Spanjaardsplein toen hij een melding kreeg. 'Als lid van de vrijwillige brandweer ben ik in het bezit van een reanimatiebewijs, dus ik heb direct alles laten vallen en ben direct naar het adres gerend om hulp te bieden'', begint Tom zijn verhaal. Aangekomen bij het huis zag hij dat echtgenoot Jos al bezig was met het reanimeren. Sandra had aangegeven druk op de borst te hebben, maar was ineens buiten bewustzijn geraakt. In paniek had Jos het alarmnummer 112 gebeld en alle hulptroepen opgetrommeld. Zo kreeg Tom ook een melding. Als spuitgast is hij wel wat gewend en hij nam onmiddellijk de taak van Jos over. ‘’Op zo’n moment telt elke seconde!’’ Even later kwam een andere buurvrouw aan met de AED defibrillator en toen vervolgens de ambulance kwam was er al heel veel goed werk verricht.

 

Elke seconde telt

 

''Zonder hem was ik er niet meer geweest en hadden mijn kinderen hun moeder moeten missen,'' verklaarde Sandra zichtbaar geëmotioneerd. Ze had haar levensredder al eerder bedankt, maar vond dat dit toch meer aandacht nodig had. Tom ten Voorde haalde wat ongemakkelijk zijn schouders op. ‘’Uiteraard heb ik dit wel eens vaker gedaan. Als brandweerman moet je hulp bieden. Het gaat ook wel eens niet goed, dat komt hard aan, maar in dit geval ging het goed en dan je natuurlijk ook blij ‘’, verklaart hij nuchter. Buurvrouw Sandra is echter maar wat trots en bij met zijn kordate optreden. ‘’Ik ben er weer! Na een poosje revalideren heb ik nagenoeg niets overgehouden van deze hartstilstand. Dat is toch geweldig!!’’

Het Oranje Comité wilde dit jaar iets bijzonders doen, vooral omdat er niet heel veel mogelijk is vanwege corona. Het Kroonjuweel werd ingesteld. Een onderscheiding voor iemand die iets heel bijzonders gedaan heeft. Met een oproep in de media konden potentiele kandidaten worden aangedragen. De lijst met inzendingen was groot, maar uiteindelijk viel de keus op Tom ten Voorde. Een heerlijke oranjetaart en een plaquette werden hem overhandigd door Martin Reesink, voorzitter van het Oranje Comité. ‘’Onze bedoeling is om elk jaar deze onderscheiding uit te reiken. Aan de inzendingen hebben we gemerkt dat een dergelijke plaquette bestaansrecht heeft, dus we gaan er volgend jaar gewoon mee door!’’