2 juni 2021 door: T.Stegeman Samen breien in de Grotestraat

door Annemarie Haak

 

Breien in de openlucht? Ik zie u denken: Huh??? Maar dit is geen gein. Vier donderdagmiddagen wordt er een gezellig biercafé opgezet voor de winkel van Josje Esseveld, Made by Josje, waar iedereen gezellig aan kan schuiven. Onder het genot van een hapje en een drankje  kunnen er onder meer bloemen gemaakt worden voor het project Borne Bloeit. Gebreide bloemen van allerlei restjes wol, die gezamenlijk een prachtige kleurrijke tuin gaan vormen in september wanneer alle creaties klaar zijn.  Het eerste breicafé staat aanstaande donderdag 3 juni op de rol en daarna op 10, 17 en 24 juni.

 

Wilma Hams en Elma Bartels zien het helemaal zitten. De twee vrouwen zijn onlangs gestart met hun stielwolwerkplaats in de buurtschap Tusveld. Ze houden zelf schapen en de vachten worden uiteraard verwerkt tot fraaie wolproducten. In hun riant verbouwde koeienstal is een wolwinkeltje ondergebracht en een werkruimte waar workshops gegeven worden in verschillende technieken. Spinnen, verven, haken, breien, vilten, weven, eigenlijk een heel breed aanbod. ‘’Wol komt steeds meer in trek’’, verklaart Elma. ‘’Gelukkig!’’ voegt ze eraan toe, want ze kon het eigenlijk niet goed aanzien dat wol in veel gevallen als afval verbrand werd. ‘’Het is een prachtig natuurproduct, daar moet je iets mee doen.’’ Sinds haar pensionering houdt ze zich met wol bezig in de breedste zin van het woord. Van Schaap tot wol, alle facetten komen in de stielwolwerkplaats aan bod. Het echte ambacht, de naam stiel verraadt het al. In rekken liggen de dikke vachten opgestapeld, klaar om verwerkt te worden. ‘’We willen in kleine groepjes aan het werk, er kan gesponnen worden, maar ook breien komt aan bod. We hebben al een behoorlijk assortiment kleuren en soorten wol. Van de eigen schapen maar ook ingekochte wol van andere schapenhouders. Er is immers een groot verschil in wol. Het Drents heideschaap, dat hier rondloopt, heeft een stuggere vacht. Het Swifterras geeft weer andere wol en we hebben tevens wol die heerlijk zacht aanvoelt. Het ligt er ook aan wat je wilt maken.’’

Wilma Hams staat haar vriendin bij. Momenteel is ze nog erg druk op school, maar na de zomervakantie wil ze zich helemaal op de stielwolwerkplaats gaan richten. ‘’Het is heerlijk om samen met een groepje bezig te zijn met handwerken, kennis en vaardigheden aan elkaar overdragen. Wat dat zie je vaak gebeuren in zo’n groepje. Mensen leren van elkaar.’’ Ze zegt met opzet mensen, want handwerken is al lang niet meer alleen voor vrouwen. ‘’Kijk eens naar de grote ontwerpers, in heel veel gevallen zijn dat mannen! Ook bij breipatronen. Bij ons mag iedereen aanschuiven! De groepen worden niet groter dan tien deelnemers.’’

De workshops gaan in september van start op de middag en de avond. De exacte informatie is te vinden op de website: stielwolwerkplaats.nl